Το αποτύπωμα του Δεκέμβρη

Το αποτύπωμα του Δεκέμβρη

Το βράδυ 6ης Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια στην Αθήνα, ένας 15 χρόνος μαθητής λυκείου, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, πέφτει νεκρός από τον πυροβολισμό του δολοφόνου - αστυνομικού Κορκονέα. Αποπνικτική αμηχανία και μούδιασμα τα πρώτα συναισθήματα, που όμως γρήγορα τα αντικατέστησε η οργή και η ανάγκη για κινητοποίηση και δράση.

Από τις πρώτες στιγμές ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται στα Εξάρχεια, άνθρωποι όλων των ηλικιών ένιωσαν την ανάγκη να κατεβούν στο δρόμο μαζικά και συλλογικά, να σπάσουν το τρόμο. Από την επόμενη κιόλας μέρα ξέσπασε ένα τεράστιο κύμα καταλήψεων σε σχολεία, πανεπιστήμια και άλλα δημόσια και κρατικά κτήρια. Οι μαθητές και οι φοιτητές στην πρώτη γραμμή, σε μαζικές διαδηλώσεις και συνελεύσεις στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, απαιτούν δικαιοσύνη και ελευθερία.

Η οργή μας για αυτό που συνέβη ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μαχητικές και πολυπληθείς διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα παρά την καταστολή της αμετανόητης ΕΛ. ΑΣ.

Μετά από 16 χρόνια ο Δεκέμβρης έχει αφήσει ένα ‘αποτύπωμα’ σε όλους μας που δεν θα σβήσει ποτέ. Μέσα στη φλόγα της εξέγερσης γεννήθηκε ένας νέος κόσμος αντίστασης απέναντι σε ένα σύστημα που: δεν διστάζει να μας σκοτώσει για να δείξει τη δύναμή του, δεν διστάζει να μας καταπιέζει από τα παιδικά μας χρόνια ως μαθητές σε ένα σχολείο μίζερο, που προάγει τον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό δημιουργώντας αποστροφή στους μαθητές, δεν διστάζει όταν βγούμε στην αγορά εργασίας να μας κλέβει τα όνειρα και να τα αντικαθιστά με καθημερινή επιβίωση και εκμετάλλευση, δεν διστάζει να μας διώκει και να μας στοχοποιεί με κάθε ευκαιρία ως επίδειξη δύναμης, όπως χαρακτηριστικά έγινε και με την πρόσφατη άδικη φυλάκιση του Ν. Ρωμανού αλλά και τόσων άλλων ανθρώπων που έχουν διωχθεί και φυλακιστεί για τις ιδέες τους.

Εμείς αυτό που έχουμε να τους πούμε είναι ότι όσο και αν προσπαθούν να μας καταστείλουν και να μας τρομοκρατήσουν θα αποτύχουν. Θα αποτύχουν γιατί ο φόβος έχει περάσει στη δική τους πλευρά και όσο δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας και δημιουργούμε μαζικές κοινωνικές ζώνες ελευθερίας, δημιουργίας και αντίστασης σαν αντιπαράδειγμα στο σάπιο κόσμο τους, τόσο ο φόβος τους θα γιγαντώνεται και τα σχέδια τους θα ακυρώνονται ανοίγοντας το δρόμο για μια άλλη κοινωνία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

«Χαμογέλα, ρε... τι σου ζητάνε;»

«Χαμογέλα, ρε... τι σου ζητάνε;»

[…] “Η ζωή μας μια φορά μας δίνεται, άπαξ, που λένε, σα μια μοναδική ευκαιρία. Τουλάχιστον μ’ αυτή την αυτόνομη μορφή της δεν πρόκειται να ξανα-υπάρξουμε ποτέ. Και μείς τι την κάνουμε ρε, αντί να τη ζήσουμε; Τι την κάνουμε; Τη σέρνουμε από δω κι από κει δολοφονώντας την.

Περισσότερα
Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη το σύγχρονο «Αόρατο Χέρι»;

Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη το σύγχρονο «Αόρατο Χέρι»;

Ο «Πλούτος των Εθνών», το πιο διάσημο έργο του οικονομολόγου Adam Smith, αναφέρει ότι ο πλούτος ενός έθνους καθορίζεται από το βιοτικό επίπεδο του λαού του και ότι αυτό μπορεί να αυξηθεί με την αύξηση της παραγωγικότητας, δηλαδή το ποσό της παραγωγής που παράγεται ανά εργαζόμενο. Αυτή η ιδέα είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η παγκόσμια αύξηση της παραγωγικότητας επιβραδύνεται, υπονομεύοντας την πρόοδο του βιοτικού επιπέδου.

Περισσότερα
“Harvest in New Life” - “Θέρος στη Νεα Ζωή”

“Harvest in New Life” - “Θέρος στη Νεα Ζωή”

Παρόλο που τα ποσοστά ανακύκλωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει το 4ο χαμηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι παρά το γεγονός αυτό, το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κοινότητα Ρομά που εισέρχεται παράνομα στη χωματερή των Αθηνών. Από ανάγκη για να ζήσουν οι Ρομά που κατοικούν στη Νέα Ζωή (ναι το όνομα είναι πέρα για πέρα αληθινό), περιοχή μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά απο τη χωματερή, εισέρχονται παράνομα σε αυτή και μαζεύουν ότι ανακυκλώσιμο υλικό μπορούν ώστε να το πουλήσουν σε εταιρείες ανακύκλωσης και να βγάλουν τα προς το ζην. Ο Ζακυνθινός σκηνοθέτης Αντώνης Κιτσίκης έκανε το πολυβραβευμένο Ντοκιμαντέρ “Harvest in New Life” - “Θέρος στη Νεα Ζωή”, όπου γνωρίζει και αποτυπώνει στην κάμερα μερικούς απο τους ανθρώπους αυτούς, καθώς και το έργο που πράττουν εκεί. Μπορείτε να δείτε την ταινία στο παρακάτω Link.

Περισσότερα