Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία

Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία

Η λέξη Ψωμί στο σύνθημα Ψωμί Παιδεία Ελευθερία των εξεγερμένων φοιτητών στο πολυτεχνείο ενάντια στη χούντα ,αντικατοπτρίζει την λαική απαίτηση για κάλυψη των διατροφικών αναγκών και για ευημερία. Είναι μια λέξη που συναντάτε ανά τα χρόνια σε διάφορα κινήματα σε όλο τον κόσμο από τη Γαλλική επανάσταση με το σύνθημα ‘’Ψωμί και ελευθερία ‘’ , τη λατινική Αμερική στη συνέχεια και στην Ελλάδα του μεσοπολέμου με το σύνθημα του ΚΚΕ «Ψωμί – δουλειά – λευτεριά» .

51 χρόνια μετά την εξέγερση του πολυτεχνείου και το αίτημα για ‘’ψωμί’’ δυστυχώς παραμένει επίκαιρο. Η ακρίβεια στα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης , στο ρεύμα κλπ εξανεμίζει από τις πρώτες μέρες του μήνα τον μισθό των εργαζόμενων δημιουργώντας μια ασφυκτική και αγχωτική καθημερινότητα όπου πασχίζουμε να επιβιώσουμε. Από την άλλη , οι μεγάλες πολυεθνικές πλουτίζουν εις βάρος μας, με την ανοχή της κυβέρνησης και των ελεγκτικών μηχανισμών ενώ οι όποιες αντιστάσεις ,απεργίες κλπ από μέρος των εργαζομένων κρίνονται παράνομες και οι απεργοί διώκονται.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να απαιτήσουμε ζωή με ευημερία , μια καθημερινότητα κατά την οποία θα απολαμβάνουμε την ζωή , θα είμαστε παραγωγικοί και χαρούμενοι στην εργασία μας , θα αναπτύσσουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις και θα έχουμε το χρόνο να ασχολούμαστε με τα ενδιαφέροντά

μας χωρίς να ανησυχούμε για τον αν θα επιβιώσουμε. Ολ@ στην πορεία μνήμης για το Πολυτεχνείο την Κυριακή 17 Νοέμβρη στις 19:00 στην πλατεία Αγίου Μάρκου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

“Harvest in New Life” - “Θέρος στη Νεα Ζωή”

“Harvest in New Life” - “Θέρος στη Νεα Ζωή”

Παρόλο που τα ποσοστά ανακύκλωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει το 4ο χαμηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι παρά το γεγονός αυτό, το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κοινότητα Ρομά που εισέρχεται παράνομα στη χωματερή των Αθηνών. Από ανάγκη για να ζήσουν οι Ρομά που κατοικούν στη Νέα Ζωή (ναι το όνομα είναι πέρα για πέρα αληθινό), περιοχή μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά απο τη χωματερή, εισέρχονται παράνομα σε αυτή και μαζεύουν ότι ανακυκλώσιμο υλικό μπορούν ώστε να το πουλήσουν σε εταιρείες ανακύκλωσης και να βγάλουν τα προς το ζην. Ο Ζακυνθινός σκηνοθέτης Αντώνης Κιτσίκης έκανε το πολυβραβευμένο Ντοκιμαντέρ “Harvest in New Life” - “Θέρος στη Νεα Ζωή”, όπου γνωρίζει και αποτυπώνει στην κάμερα μερικούς απο τους ανθρώπους αυτούς, καθώς και το έργο που πράττουν εκεί. Μπορείτε να δείτε την ταινία στο παρακάτω Link.

Περισσότερα
Μέρες παράξενες

Μέρες παράξενες

Μέρες παράξενες ξημέρωσαν. Δανείστηκα τον τίτλο των Αctive Member καθώς ο ξένος δεν είναι και τόσο καλοδεχούμενος στον τόπο μου. Σε έναν τόπο που άλλοτε ο ξένος ήταν ιερός και αν δεν τον περιέθαλπες θα ήσουν υπόλογος και θα διέπραττες ύβρη. Αρμάτωσαν λοιπόν ένα καράβι με τη μεγαλύτερη προσδοκία. Τη ζωή και την ελπίδα.

Περισσότερα
Μεταφορικό Ισοδύναμο (;)

Μεταφορικό Ισοδύναμο (;)

Η ταυτότητα της περιοχής

Τρεις δασικοί οικότοποι, αρχέγονα δάση με αιωνόβιες οξιές και δρυς (σπάνια σε όλη την Ελλάδα) αλλά και φιλύρες, καστανιές, οστρύες, δάφνες, αριές, πουρνάρια μέχρι λεύκες και πλατάνια (στο σημείο που τα πλούσια δάση καταλήγουν στη θάλασσα). Ένα από αυτά τα δάση θεωρείται από τα πιο όμορφα πλατύφυλλα στην Ελλάδα. Το «χρυσό» τοπίο περιλαμβάνει ακόμα ποτάμια, χαράδρες και βάθρες. Στην ευρύτερη περιοχή ευδοκιμούν 33 σημαντικά φυτά, όπως το εκουιζέτο το οποίο έχει επιβιώσει από τους προϊστορικούς χρόνους. Από αυτή τη μοναδική δασική έκταση, λοιπόν, έχουν ήδη καταστραφεί 450 στρέμματα για τη δημιουργία των υποστηρικτών δομών που είχε ανάγκη η περιοχή, όπως ο δρόμος που συνδέει σήμερα τις Σκουριές με το χωριό Μεγάλη Παναγιά, έναν από τους καλύτερα κατασκευασμένους περιφερειακούς δρόμους στην Ελλάδα. Αν το έργο της Eldorado Gold προχωρήσει τελικά, η απώλεια δασικής έκτασης θα είναι δραματική, μιας και θα απαιτηθούν άλλα 391 στρέμματα μέχρι την ολοκλήρωση του open pit (ανοιχτής εξόρυξης) στις Σκουριές, 1269 στρέμματα για τον χώρο απόθεσης των αποβλήτων στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο, 126 στρέμματα για επιφανειακές εγκαταστάσεις και 430 στρέμματα για κατασκευή νέων δρόμων.

Περισσότερα