ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΚΜΗ

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΚΜΗ

Μια εβδομάδα έχει σχεδόν περάσει από τη μέρα που γέμισαν με πετρέλαιο τα ντεπόζιτα και οι δεξαμενές των σπιτιών μας , κατά τη διάρκεια της υδροδότησης την περασμένη Παρασκευή το πρωί. Μια εβδομάδα και αφού καταλάγιασαν οι παρόλες και τα αστεία για το συμβάν και ενώ κηρύχθηκε σε κατάσταση ‘’εκτάκτου ανάγκης’’ η πόλη μας από την κυβέρνηση , κανένας από τους αρμόδιους δεν μας έχει πει με σιγουριά τα αίτια που προκάλεσαν την ρύπανση του δικτύου με πετρέλαιο καθώς και το τρόπο αλλά και το χρόνο που θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λιγοστών εργαζομένων στη ΔΕΥΑΖ , δημοτική αρχή και κυβέρνηση κωλυσιεργούν. Παίζουν το παιχνίδι της ατομικής ευθύνης προτρέποντας τον κόσμο να καθαρίσει από μόνος του τις δεξαμενές . Άραγε αν κάποιος από τους κατοίκους δεν καθαρίσει σωστά τη δεξαμενή του και αυτό φέρει ως αποτέλεσμα κάποια επιπλοκή στην υγεία του ποιος θα έχει την ευθύνη; Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει η βούληση για τη συγκρότηση μια ομάδας επιστημόνων με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργείου έτσι ώστε να εξακριβωθεί το πως έγινε η ζημιά αλλά και να εκπονηθεί μελέτη για την ασφαλή αποκατάστασή της. Είναι ξεκάθαρο πως ο δήμος Ζακύνθου δεν μπορεί διαχειριστεί από μόνος του μια τέτοια κατάσταση και είναι αναγκαία η παρέμβαση της κυβέρνησης.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά για το πως έφτασε το πετρέλαιο στις βρύσες μας, το μόνο που ξέρουμε με σιγουριά όμως, είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια το δίκτυο ύδρευσης είναι υπό κατάρρευση, καρκινογόνοι σωλήνες από αμίαντο , ραγισμένοι αγωγοί ο καθένας μας μπορεί να σκεφτεί με τι μπορούν να μολυνθούν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Άμεση βοήθεια από το δήμο - κράτος για τον καθαρισμό των οικιακών δικτύων και δεξαμενών , με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Άμεση επίταξη στις ιδιωτικές υδροφόρες για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της πόλης.

Να πληρωθούν μόνο τα νόμιμα (καύσιμα και εργατικά )από το κράτος.

Αποζημιώσεις σε τυχόν ζημιές που προκλήθηκαν από την εισχώρηση πετρελαίου στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης.

Άμεση εξακρίβωση των αιτίων της βλάβης καθώς και άμεση και ασφαλή αποκατάσταση.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κυκλική οικονομία

Κυκλική οικονομία

Είναι γεγονός ότι η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από έννοιες όπως η περιβαλλοντική κρίση και η ανάγκη διαχείρισης της.

Περισσότερα
Από την Ζωαγορά του 1903 στο Μουσείο Καρναβαλιού

Από την Ζωαγορά του 1903 στο Μουσείο Καρναβαλιού

Σε πολλές πόλεις, τα ιστορικά κτήρια διατηρούνται με προσεγμένο τρόπο και αναδεικνύονται μέσα από τη λειτουργική τους αξιοποίηση. Αυτή η πρακτική συνδυάζει με επιτυχία το πλούσιο ιστορικό παρελθόν με τις σύγχρονες ανάγκες. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας, που μετά από χρόνια εγκατάλειψη, υποβλήθηκαν σε ανακαίνιση από το Δήμο Πατρών, με στόχο την αναβάθμισή τους και τη χρήση τους ως χώρο Δημιουργικής Βιομηχανίας, με έμφαση στο Πατρινό Καρναβάλι. Αυτή η πρωτοβουλία είχε ως αποτέλεσμα την μεταμόρφωση της παραθαλάσσιας περιοχής της Πάτρας από μια προηγουμένως «νεκρή ζώνη», γεμάτη εγκαταλελειμμένα κτίρια, σε μια δημιουργική περιοχή.΄ Ωστόσο, στο νησί μας, υπάρχουν ακόμα δημόσια κτήρια που εγκαταλείφθηκαν πριν από πολλά χρόνια και παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το σύμπλεγμα κτηρίων που χρησιμοποιούνταν μέχρι το 2012 ως Νοσοκομείο Ζακύνθου. Αυτό το συγκρότημα αποτελείται από έξι κτίρια που θα μπορούσαν εύκολα να μετατραπούν σε πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού, προσφέροντας χώρο για δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗΣ, το οποίο εγκαταλείφθηκε πριν από περισσότερο από δύο δεκαετίες, καθώς και το παλιό κτήριο του αεροδρομίου.

Περισσότερα
Καλώς ήρθατε στον νεο εργασιακό μεσαίωνα

Καλώς ήρθατε στον νεο εργασιακό μεσαίωνα

Διαχρονικά, κριτήριο για το πόσο εξελιγμένη είναι μια κοινωνία είναι ο τρόπος συμπεριφοράς στα αδύναμα μέλη της : Στις γυναίκες, τις εγκύους, τους ψυχικά ασθενείς, τους ηλικιωμένους. Εν μέσω πυρκαγιών «πέρασε» η κυβέρνηση από την Ολομέλεια της Βουλής το άρθρο 61 ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 74 χρόνια. Αυτό δεν είναι το μόνο αντιλαϊκό μέτρο που «περνάει» η κυβέρνηση εν μέσω πυρκαιών. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει θέσπιση 6ήμερης εργασίας και εργασία σε περισσότερους από έναν εργοδότες. Μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος παγκόσμια ήταν η 8ωρη, πενθήμερη εργασία. Με τη νέα ρύθμιση θεσμοποιείται ό,τι απαγορευόταν μέχρι σήμερα, που σημαίνει ότι το σύνολο των ωρών απασχόλησης φτάνει τις 13. Ετσι, λέει το υπουργείο, μπαίνει τάξη στη «μαύρη εργασία» και πληρούται η πρόβλεψη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί υποχρεωτικού 11ώρου ανάπαυσης. Να θυμίσουμε μόνο ότι το σύνθημα του Σικάγο στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν «8 ώρες εργασία - 8 ώρες ελεύθερος χρόνος - 8 ώρες ύπνος». Σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά το πρώτο γίνεται 13 ώρες και τα δύο τελευταία συγχωνεύονται σε 11 ώρες…Έχει παρατηρηθεί δε, οτι με τη μείωση των ωρών εργασίας αυξάνεται σημαντικά η παραγωγικότητα. Στις «προηγμένες» σκανδιναβικές χώρες έχουν θεσπιστεί πολύ περισσότερες αργίες από καθιερωμένα σαββατοκύριακα, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς την παραγωγικότητα.

Περισσότερα