Η παράνοια της αναζήτησης σπιτιού στην Ελλάδα.

Η παράνοια της αναζήτησης σπιτιού στην Ελλάδα.

Το 2019 ο Έλληνας καλλιτέχνης Τhe Krank που διαμένει στο Βερολίνο ξεκίνησε ένα πρότζεκτ το οποίο είχε να κάνει με τη δυσκολία των κατοίκων των πόλεων να βρουν σπίτι. Ωστόσο, το πρόβλημα της στέγασης ξεπέρασε τα όρια των αστικών κέντρων και η άλλοτε φιλική επαρχία έπαψε να είναι τόσο φιλική! Λίγο ο τουρισμός λίγο η λαίλαπα της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb έχει ως αποτέλεσμα το στεγαστικό να είναι ένα μείζον θέμα. Πολύ μικρά σπίτια, κακής κατασκευής με φθορές και αδιανόητα υψηλά ενοίκια, ιδιοκτήτες άκρως παράλογοι για τα δεδομένα της εποχής και εσύ να ψάχνεις να βρεις τί έκανες λάθος;

Όχι, δεν έκανες λάθος! Σίγουρα είναι ο καπιταλισμός και η σκληρή εποχή που πατάει επί πτωμάτων για γεμάτες τσέπες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Φλωρεντία που λόγω του τουρισμού οι ντόπιοι και όσοι το επιθυμούν δεν έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στην πόλη αφού σχεδόν το 80% διατίθεται στους επισκέπτες. Χτίσαμε λοιπόν αφιλόξενες πόλεις, υιοθετήσαμε αφιλόξενα τουριστικά μοντέλα αλλά η ποιότητα της ζωής μας παραμένει χαμηλή. Για φαντάσου να είσαι εκπαιδευτικός (900€) και να πρέπει να συντηρείς διαμέρισμα και κάθε χρόνο να μετακινείσαι από τόπο σε τόπο! Ζητάμε λοιπόν εδώ και τώρα η πολιτεία να παρέμβει και διεκδικούμε αξιοπρεπή στέγη για όλους! Η παροχή στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο περιβαλλοντικός όλεθρος από την αποξήρανση της λίμνης Κάρλα

Ο περιβαλλοντικός όλεθρος από την αποξήρανση της λίμνης Κάρλα

Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες από το φαινόμενο Daniel στη Θεσσαλία θα θέλαμε να θυμίσουμε την αποστράγγιση της λίμνης Κάρλα, έκτασης 196 χιλιάδων στρεμμάτων όπου χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Η Κάρλα δεχόταν επί χιλιετίες το σύνολο των κατακρημνισμάτων της περιοχής, των νερών του Ολύμπου και της ροής του Πηνειού και κάθε μικρού και μεγάλου παραπόταμου. Παραλίμνια χωριά και οικισμοί που ζούσαν από τη λίμνη και τον πλούτο της, άλλαξαν αναγκαστικά τρόπο ζωής και τα εκατομμύρια ψάρια βρώμισαν και θάφτηκαν.

Περισσότερα
Madame Yevonde

Madame Yevonde

Η Yevonde Philone Middleton (5 Ιανουαρίου 1893 – 22 Δεκεμβρίου 1975) ήταν Αγγλίδα φωτογράφος, η οποία πρωτοστάτησε στη χρήση του χρώματος στις φωτογραφίες πορτρέτων.
Χρησιμοποίησε το επαγγελματικό όνομα Madame Yevonde σε μια καριέρα που διήρκεσε πάνω από 60 χρόνια.

Περισσότερα