Γιατί τόση σιωπή για τις δολοφονίες των Ρομά;

Γιατί τόση σιωπή για τις δολοφονίες των Ρομά;

Ένας ακόμα Ρομά δολοφονείται προ ημερών από χέρια αστυνομικού. Ο τρίτος στη σειρά καθώς έχει προηγηθεί η δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη και του Κώστα Φραγκούλη. Ο Χρήστος Μιχαλόπουλος λοιπόν πυροβολείται κατά την καταδίωξη του από την αστυνομία ενώ μαρτυρίες λένε πως το όχημα του ήταν ήδη ακινητοποιημένο όταν τον πυροβόλησαν και ο δολοφόνος αστυνομικός είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η αντίδραση όμως; Πού είναι το κίνημα; Ολη αυτή η αδράνεια δεν θα πρέπει να μας προβληματίσει;

Υπάρχουν σκέψεις για την καταγωγή του ή μήπως συνηθίσαμε;

Συνηθίσαμε το θάνατο και την κρατική βία θεωρώντας τα «φυσιολογικά». Αν και στη δολοφονία Σαμπάνη αντέδρασε πλήθος κόσμου, δυστυχώς κατευνάστηκε και αυτό. Ίσως το κίνημα να έχει παγώσει από τα απανωτά χτυπήματα, βλ. Ουκρανία, Τέμπη, Παλαιστίνη, Γυναικοκτονίες , Εργατικά ατυχήματα και να επαναπαύεται λίγο. Ίσως και όχι. Ίσως απλώς στη συγκεκριμένη δολοφονία να κρύβεται η ρατσιστική μας πλευρά και οι στερεοτυπικές μας αντιλήψεις. Πόσοι από εμάς έχουμε φίλους Ρομά ή δεν δυσανασχετούμε μαζί τους; και σε τελική ανάλυση σίγουρα η αντίδραση μας θα ήταν πολύ διαφορετική αν επρόκειτο για έναν 17χρονο μαθητή στη Θεσσαλονίκη. Μεροληπτούμε δυστυχώς και θα πρέπει να το αποδεχτούμε . Ας κοιτάξουμε λοιπόν την αλήθεια κατάματα και ας μην αναζητούμε προφάσεις , ας αναλογιστούμε ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι στις κρατικές δολοφονίες ανεξάρτητα με το ποιος είναι το θύμα ,οι ζωές όλων μετράνε ,η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 μας έδειξε πολλά , ραντεβού στους δρόμους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τέχνη και AI

Τέχνη και AI

Η συνένωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με τον κόσμο της τέχνης φέρνει πολλά πλεονεκτήματα και προκλήσεις. Η AI μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα χρήσιμο εργαλείο, προσθέτοντας και ενισχύοντας τη δημιουργικότητα του ανθρώπου, βοηθώντας στη δημιουργία ιδεών, εξοικονομώντας χρόνο σε διάφορες διαδικασίες, και καθιστώντας την τέχνη προσιτή σε ένα ευρύ κοινό. Αλλά, υπάρχει και η ανησυχία ότι η ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και περιεχομένου που δημιουργείται από την AI αλλάζει ραγδαία. Σήμερα, το περισσότερο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, από μουσική και άρθρα μέχρι βίντεο και φωτογραφίες, προέρχεται από ανθρώπινη δημιουργία. Αλλά αυτό αλλάζει, και σε λίγα χρόνια είναι πιθανό να υπερνικήσει την ανθρώπινη παραγωγή το περιεχόμενο που δημιουργεί η AI. Αυτή η αλλαγή προκαλεί ανησυχίες για την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα του περιεχομένου, πιθανότατα επηρεάζοντας όχι μόνο τον κόσμο της τέχνης, αλλά και τον ευρύτερο ψηφιακό χώρο. Καθώς προχωράμε, το να βρούμε μια αρμονική ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της τεχνολογικής υποστήριξης θα γίνει όλο και πιο κρίσιμο. Καθώς τα εργαλεία μας γίνονται όλο και πιο αυτοματοποιημένα, η φιλοσοφική κατανόηση της δημιουργικής διαδικασίας μπορεί να χάνεται. Πριν από μερικές δεκαετίες, με 36 λήψεις στο φιλμ, έκανες το κάθε κάδρο να μετράει. Σήμερα, με τις χιλιάδες λήψεις, μπορεί να χάσουμε το βαθύ δέσιμο με την τέχνη της φωτογραφίας, καθώς η τεχνολογία αφαιρεί την ανάγκη για σκέψη. Σύντομα, με την προοπτική της δημιουργίας τέχνης από την AI με ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση, η συμβιωτική σχέση με τις μηχανές μπορεί να μας οδηγήσει σε μια διανοητική ατροφία. Η εύρεση ισορροπίας μεταξύ των οφελών της αυτοματοποίησης και της διατήρησης της ανθρώπινης δημιουργικότητας θα αποτελεί μια πρόκληση στην εξελισσόμενη σχέση μεταξύ τέχνης και AI.

Περισσότερα
Ειρήνη στην περιοχή της Παλαιστίνης  εδώ και τώρα.

Ειρήνη στην περιοχή της Παλαιστίνης εδώ και τώρα.

Όλοι όσοι είδαμε τις εικόνες από τις αιματηρές επιθέσεις στο Ισραήλ από την παλαιστινιακή Χαμάς, καθώς και τα αντίποινα των Ισραηλινών στη συνέχεια, πραγματικά συγκλονιστήκαμε από τον αποτρόπαιο θάνατο και βασανισμό των ανθρώπων αυτών. Επειδή όμως είμαστε άνθρωποι και όχι χρυσόψαρα και επειδή η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή δυστυχώς δεν είναι η πρώτη, αν και ελπίζουμε να είναι η τελευταία, θα θέλαμε να εστιάσουμε στον πρώτο και κύριο λόγο που γεννάει αυτό τον πόλεμο και αυτός είναι η εισβολή και η κατοχή από τους Ισραηλινούς, του παλαιστινιακού εδάφους, καθώς και η μη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από χώρες δυτικής επιρροής.

Περισσότερα
Ας δώσουμε στα σκουπίδια μια δεύτερη ευκαιρία

Ας δώσουμε στα σκουπίδια μια δεύτερη ευκαιρία

♻️Η ανακύκλωση είναι μια σημαντική διαδικασία για τη διατήρηση της καθαριότητας του πλανήτη μας, μέσω της οποίας μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής.

Περισσότερα