‘’Νέα από το μέτωπο’’

‘’Νέα από το μέτωπο’’

Η Παλαιστίνη είναι μια περιοχή, 850χλμ απόσταση από την Κρήτη , βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο και δίπλα στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Είναι μια περιοχή στην οποία υπήρχε έντονη εναλλαγή στη φυλετική προέλευση των κατοίκων της ανά τους αιώνες όμως για να πλησιάσουμε λίγο στην εποχή μας και να κατανοήσουμε πως εξελίσσεται η ιστορία μέχρι σήμερα στην περιοχή αυτή, ας το πιάσουμε μετά την λήξη του ‘Α παγκοσμίου πολέμου όπου η Παλαιστίνη περνάει από την οθωμανική αυτοκρατορία υπό τον έλεγχο της Μ. Βρετανίας.

Εκείνη την περίοδο η πλειοψηφία των κατοίκων της Παλαιστίνης ήταν Άραβες ενώ μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό ήταν Εβραίοι. Η Μ. Βρετανία τότε ξεκίνησε μια διαδικασία εποικισμού, ‘’επαναπατρισμού’’ εβραίων από ολόκληρο τον κόσμο . Όλο αυτό κράτησε για χρόνια πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο να ασκεί όλο και μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή. Αποκορύφωμα αυτού του σχεδίου είναι η δημιουργία κράτους του Ισραήλ με απόφαση του ΟΗΕ το 1948 καταλαμβάνοντας το 52% της παλαιστινιακής γης ενώ στο Παλαιστινιακό κράτος έμεινε το υπόλοιπο 48%.

Δυστυχώς αυτή η απόφαση του ΟΗΕ ήταν το θεμέλιο για την δημιουργία της μεγαλύτερης ανοιχτής φυλακής του κόσμου . Επιθέσεις , καταπάτηση εδαφών ,διωγμοί , φυλακίσεις , δολοφονίες και αποκλεισμός από βασικά αγαθά όπως νερό και ρεύμα είναι η καθημερινότητα του παλαιστινιακού λαού τα τελευταία 75 χρόνια. Το κράτος του Ισραήλ δολοφονεί εδώ και χρόνια και δεν το κάνει μόνο του.

Σήμερα ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έχει κορυφωθεί , το Ισραήλ εισβάλει και βομβαρδίζει για μέρες την Παλαιστίνη με χιλιάδες θύματα, πολλά μεταξύ αυτών παιδιά. Σε όλο αυτό έχει συμμάχους τις χώρες που μετέχουν στην Ευρωπαική Ένωση και στο ΝΑΤΟ καθώς και χώρες της επιρροής τους ,πλην της Τουρκίας η οποία είναι ενάντια στον πόλεμο που κάνει το Ισραήλ. Η χώρα μας , δηλώνει δια του πρωθυπουργού της ότι’’ είμαστε πιστός φίλος και σύμμαχος του Ισραήλ’’ και ‘’ό,τι γίνει , να γίνει με το μικρότερο ανθρωπιστικό κόστος’’ ενώ την ίδια ώρα παραχωρούμε το αεροδρόμιο στην Ελευσίνα στο ΝΑΤΟ για υπηρεσιακούς λόγους που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Παλαιστίνη.

Από την άλλη πλευρά έχουμε τους ένθερμους υποστηρικτές της Παλαιστίνης, το Ιράν, τη Συρία και το Λίβανο. Χώρες που το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει ή είχε προκαλέσει θερμά επεισόδια στο παρελθόν. Αξίζει να αναφερθεί ο βομβαρδισμός και ο θάνατος 100 Σύριων ευέλπιδων κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας τους από δυνάμεις του Ισραήλ προ ολίγων ημερών γεγονός που δυναμιτίζει την κατάσταση καθώς και οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ. Μια άλλη κατηγορία χωρών που στηρίζουν με δηλώσεις τους την Παλαιστίνη είναι αραβικές χώρες, οι οποίες, αν και έχουν κάνει εμπορικές συμφωνίες με χώρες της ΕΕ και την Αμερική, εναντιώνονται στην επίθεση του Ισραήλ , λόγω φυλετικών και θρησκευτικών ταυτίσεων με την Παλαιστίνη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Τουρκία , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. Η Κίνα έχει και αυτή ταχθεί υπέρ της Παλαιστίνης κατεβάζοντας μάλιστα και 6 πολεμικά πλοία στην περιοχή κάνοντας πιο αισθητή την παρουσία της. Η Ρωσία από την άλλη ενώ τάσσεται υπέρ και αυτή , επιλέγει να μην έχει κάποια άμεση εμπλοκή.

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν πόσο μεγάλη διάσταση έχει πάρει ο πόλεμος στη Μ . Ανατολή καθώς και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την εμπλοκή περισσότερων χωρών στη σύρραξη. Ακόμα μας δείχνουν ότι το δικό μας χρέος σε μια τέτοια κατάσταση είναι να παλεύουμε και να διεκδικούμε για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση των λαών. Απέναντι στον πόλεμο του Νετανιάχου ,του Μπαίντεν και κάθε εξουσιαστή χτίζουμε την αλληλεγγύη των Λαών. Οι πόλεμοι τους , οι νεκροί μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

METAVASIS FESTIVAL | Ενάντια στο ρατσισμό

METAVASIS FESTIVAL | Ενάντια στο ρατσισμό

Το πρώτο METAVASIS FESTIVAL | Ενάντια στο ρατσισμό, την ομοφοβία & τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι πλέον γεγονός. Με κάποιους ανταμώσαμε ξανά, με κάποιους άλλους ανταμώσαμε για πρώτη φορά , όλοι μαζί όμως συντελέσαμε και πράξαμε με ανιδιοτέλεια για τη δημιουργία αυτής της ημέρας ελευθερίας, ενότητας και αλληλεγγύης. Είδαμε όμορφα εικαστικά έργα, ακούσαμε μαγευτικές ιστορίες, τραγούδια με στίχους που άλλοτε μας γλύκαιναν την καρδιά και άλλοτε μας προβλημάτιζαν, μοιράσαμε ρούχα και παπούτσια ανταλλάξαμε απόψεις και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη μας δράση.

Περισσότερα
Γυναίκες και Τέχνη

Γυναίκες και Τέχνη

Η ιστορία της τέχνης είναι γεμάτη με τα ονόματα μεγάλων ανδρών - Λεονάρντο ντα Βίντσι, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Πάμπλο Πικάσο κ.λπ. Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της παγκόσμιας οπτικής ιστορίας; Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, οι γυναίκες αποθαρρύνονταν ιστορικά από το να ακολουθήσουν καριέρα στις τέχνες, ωστόσο υπάρχουν πολλές απίστευτες γυναίκες που επέμειναν. Αυτές οι διάσημες γυναίκες καλλιτέχνιδες έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία από το φύλο και την επαγγελματική τους πορεία - όλες είναι πρωτοπόρες από μόνες τους, ενώ πολλές από αυτές έσπασαν τα εμπόδια στην προσωπική και δημόσια ζωή τους.

Περισσότερα
Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη το σύγχρονο «Αόρατο Χέρι»;

Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη το σύγχρονο «Αόρατο Χέρι»;

Ο «Πλούτος των Εθνών», το πιο διάσημο έργο του οικονομολόγου Adam Smith, αναφέρει ότι ο πλούτος ενός έθνους καθορίζεται από το βιοτικό επίπεδο του λαού του και ότι αυτό μπορεί να αυξηθεί με την αύξηση της παραγωγικότητας, δηλαδή το ποσό της παραγωγής που παράγεται ανά εργαζόμενο. Αυτή η ιδέα είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η παγκόσμια αύξηση της παραγωγικότητας επιβραδύνεται, υπονομεύοντας την πρόοδο του βιοτικού επιπέδου.

Περισσότερα