Καρίμ Ασίρ: Ο Αφγανός Τσάρλι Τσάπλιν

Καρίμ Ασίρ: Ο Αφγανός Τσάρλι Τσάπλιν

Βλέπει το φως στο 1994 στο Ιράν. Γνωστός ως ο Αφγανός Τσάρλι Τσάπλιν δίνει συνεντεύξεις στο BBC World, στο πρακτορείο REUTERS, και ακριβώς επειδή μιλάει σε δυτικά κανάλια και υποδύεται δυτικό χαρακτήρα θέλουν να τον σκοτώσουν. Δίνει λοιπόν παραστάσεις στην Καμπούλ χρησιμοποιώντας την περσόνα του Τ. Τσάπλιν δίνοντας στοιχεία για την κατάσταση και τις συνθήκες στη χώρα του. Όμως στις 15 Αυγούστου του 2021 με την εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ στέλνεται μια επιστολή θανάτου σε αυτόν και την οικογένειά του. « Ορκιζόμαστε στο θεό, αν εμφανιστείτε ξανά στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως άπιστος και Τσάρλι Τσάπλιν οι Μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου θα σκοτώσουν εσάς και την οικογένεια σας.» Και εδώ προφανώς τίθεται το θέμα της επικινδυνότητας του γέλιου, εκεί που η θρησκεία και η απολυταρχική εξουσία έχουν το μόνο λόγο.

Κάπου εκεί λοιπόν η Αννετα Παπαθανασίου ( το 2007 ) βρίσκεται στο Αφγανιστάν για να ψάξει μαζί με τον πραγματικό της ήρωα τον Καντίρ τους γονείς του και η όλη έρευνα παίρνει σάρκα και οστά στην ταινία Καντίρ: Ένας Αφγανός Οδυσσέας. Στα ταξίδια της μαθαίνει για τον Καρίμ, την πολυτάραχη ζωή του μέσα τις βόμβες και τις καταστροφες και αποφασίζει να φτιάξει μια ταινία. Ξεκινούν επομένως τη συνεργασία τους μέχρι να αντιδράσουν οι Ταλιμπάν. Ο Καρίμ κρύβεται σε διάφορα σπίτι μαζί με την οικογένειά του μέχρι που το σωματείο των ηθοποιών να τον βάλει σε λίστα εκκένωσης. Μετά από 75 ημέρες αγωνίας ο Καρίμ φτάνει στην Ελλάδα και η ζωή του γίνεται ταινία. Η Αννετα Παπαθανασίου λοιπόν παρουσιάζει την ταινία της στις 2 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα όπου θα είναι παρών και ο Καρίμ!

Μια ιστορία με Happy End για έναν επαναστάτη της Τέχνης και της Ζωής!

Πηγή: Efsyn, iefimerida, atgina984.gr.

Ετικέτες :

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τέχνη και AI

Τέχνη και AI

Η συνένωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με τον κόσμο της τέχνης φέρνει πολλά πλεονεκτήματα και προκλήσεις. Η AI μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα χρήσιμο εργαλείο, προσθέτοντας και ενισχύοντας τη δημιουργικότητα του ανθρώπου, βοηθώντας στη δημιουργία ιδεών, εξοικονομώντας χρόνο σε διάφορες διαδικασίες, και καθιστώντας την τέχνη προσιτή σε ένα ευρύ κοινό. Αλλά, υπάρχει και η ανησυχία ότι η ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και περιεχομένου που δημιουργείται από την AI αλλάζει ραγδαία. Σήμερα, το περισσότερο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, από μουσική και άρθρα μέχρι βίντεο και φωτογραφίες, προέρχεται από ανθρώπινη δημιουργία. Αλλά αυτό αλλάζει, και σε λίγα χρόνια είναι πιθανό να υπερνικήσει την ανθρώπινη παραγωγή το περιεχόμενο που δημιουργεί η AI. Αυτή η αλλαγή προκαλεί ανησυχίες για την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα του περιεχομένου, πιθανότατα επηρεάζοντας όχι μόνο τον κόσμο της τέχνης, αλλά και τον ευρύτερο ψηφιακό χώρο. Καθώς προχωράμε, το να βρούμε μια αρμονική ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της τεχνολογικής υποστήριξης θα γίνει όλο και πιο κρίσιμο. Καθώς τα εργαλεία μας γίνονται όλο και πιο αυτοματοποιημένα, η φιλοσοφική κατανόηση της δημιουργικής διαδικασίας μπορεί να χάνεται. Πριν από μερικές δεκαετίες, με 36 λήψεις στο φιλμ, έκανες το κάθε κάδρο να μετράει. Σήμερα, με τις χιλιάδες λήψεις, μπορεί να χάσουμε το βαθύ δέσιμο με την τέχνη της φωτογραφίας, καθώς η τεχνολογία αφαιρεί την ανάγκη για σκέψη. Σύντομα, με την προοπτική της δημιουργίας τέχνης από την AI με ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση, η συμβιωτική σχέση με τις μηχανές μπορεί να μας οδηγήσει σε μια διανοητική ατροφία. Η εύρεση ισορροπίας μεταξύ των οφελών της αυτοματοποίησης και της διατήρησης της ανθρώπινης δημιουργικότητας θα αποτελεί μια πρόκληση στην εξελισσόμενη σχέση μεταξύ τέχνης και AI.

Περισσότερα
Γυναίκες και Τέχνη

Γυναίκες και Τέχνη

Η ιστορία της τέχνης είναι γεμάτη με τα ονόματα μεγάλων ανδρών - Λεονάρντο ντα Βίντσι, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Πάμπλο Πικάσο κ.λπ. Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της παγκόσμιας οπτικής ιστορίας; Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, οι γυναίκες αποθαρρύνονταν ιστορικά από το να ακολουθήσουν καριέρα στις τέχνες, ωστόσο υπάρχουν πολλές απίστευτες γυναίκες που επέμειναν. Αυτές οι διάσημες γυναίκες καλλιτέχνιδες έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία από το φύλο και την επαγγελματική τους πορεία - όλες είναι πρωτοπόρες από μόνες τους, ενώ πολλές από αυτές έσπασαν τα εμπόδια στην προσωπική και δημόσια ζωή τους.

Περισσότερα
Η παράνοια της αναζήτησης σπιτιού στην Ελλάδα.

Η παράνοια της αναζήτησης σπιτιού στην Ελλάδα.

Το 2019 ο Έλληνας καλλιτέχνης Τhe Krank που διαμένει στο Βερολίνο ξεκίνησε ένα πρότζεκτ το οποίο είχε να κάνει με τη δυσκολία των κατοίκων των πόλεων να βρουν σπίτι. Ωστόσο, το πρόβλημα της στέγασης ξεπέρασε τα όρια των αστικών κέντρων και η άλλοτε φιλική επαρχία έπαψε να είναι τόσο φιλική! Λίγο ο τουρισμός λίγο η λαίλαπα της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb έχει ως αποτέλεσμα το στεγαστικό να είναι ένα μείζον θέμα. Πολύ μικρά σπίτια, κακής κατασκευής με φθορές και αδιανόητα υψηλά ενοίκια, ιδιοκτήτες άκρως παράλογοι για τα δεδομένα της εποχής και εσύ να ψάχνεις να βρεις τί έκανες λάθος;

Περισσότερα