Ωδή στα δάση μας - Η χαμένη Δαδιά

Ωδή στα δάση μας - Η χαμένη Δαδιά

Για αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα τα δάση είναι σπουδαία. Από τα πιο μικρά μέχρι τις αχανείς εκτάσεις. Κάθε δέντρο είναι σημαντικό. Ωστόσο, αυτό που έγινε στο Νότιο Έβρο, συγκεκριμένα το μέγεθος της καταστροφής ξεπερνά ακόμα και τις φωτιές στη Μέση Ανατολή, στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, στο Κουβέιτ και στη Συρία. Θεωρείται η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή από το 1957. Χάθηκαν δάση πλατύφυλλα, μικρά, κωνοφόρα, μιλώντας έτσι για μια πρωτόγνωρη καταστροφή. Επιπλέον, μόνο στη Δαδιά απαντώνται και τα 4 είδη γυπών που υπάρχουν στην Ευρώπη. Έχουν καταγραφεί μόλις 219 είδη πουλιών και πολλά ζευγάρια αετών. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης των δασών της Ευρώπης. Στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί εισχώρηση ξηραανθεκτικών στα και εύφλεκτων δασικών ειδών σε δάση και αυτό θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη και εξέλιξη δασικών πυρκαγιών. Ωστόσο, η πρόληψη είναι απολύτως αναγκαία. Φυσικοί κίνδυνοι όπως:

  • Μεγάλη συγκέντρωση και σύνθεση αναφλέξου υλικού
  • Δάση εύφλεκτων δασικών ειδών με ελάχιστη υγρασία
  • Αδιαπέραστα ή απρόσιτα δάση
  • Ισχυροί και ξηροί άνεμοι Ανθρωπογενείς κίνδυνοι:
  • Άναμμα φωτιάς σε κατασκήνωση
  • Υπολείμματα υλοτομιών
  • Σκουπιδότοποι
  • Μεταλλεία και εμπορικές εγκαταστάσεις δίπλα σε δάση
  • Κάψιμο αγροτικών υπολειμμάτων, κλαδιά κτλ

Και έχοντας όλους αυτούς τους παράγοντες η πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα μιλώντας μόνο για κλιματική αλλαγή ( που εν μέρει ισχύει αλλά βάλε και εσύ το χέρι σου), μη προνοώντας. Θα ήταν ανήθικο να μην αναφερθούμε στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το δάσος. Για εμάς κάθε ανθρώπινη ζωή( και όχι μόνο ) μετράει. Αντί επιλόγου, δείτε το βίντεο, στο οποίο ένας φίλος μας περπατάει στο δάσος της Δαδιάς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γιατί τόση σιωπή για τις δολοφονίες των Ρομά;

Γιατί τόση σιωπή για τις δολοφονίες των Ρομά;

Ένας ακόμα Ρομά δολοφονείται προ ημερών από χέρια αστυνομικού. Ο τρίτος στη σειρά καθώς έχει προηγηθεί η δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη και του Κώστα Φραγκούλη. Ο Χρήστος Μιχαλόπουλος λοιπόν πυροβολείται κατά την καταδίωξη του από την αστυνομία ενώ μαρτυρίες λένε πως το όχημα του ήταν ήδη ακινητοποιημένο όταν τον πυροβόλησαν και ο δολοφόνος αστυνομικός είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η αντίδραση όμως; Πού είναι το κίνημα; Ολη αυτή η αδράνεια δεν θα πρέπει να μας προβληματίσει;

Περισσότερα
Το ποίημα των Ποιητών

Το ποίημα των Ποιητών

Εκεί που έπεσε είναι μια κόκκινη λίμνη. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη φωνή σου γενναίο παιδί. Από εκείνη τη νύχτα, ό,τι και αν πω φωνάζει αίμα. Το πλήθος φεύγει, έφυγε και εκεί σε βρήκα αργότερα με μια ριπή στην πλάτη σου, ετών ας πούμε 24, καμμία ταυτότητα. Θα’ρθει ένας κόσμος χλόης αγόρι και θα δουλεύουμε στη μοιρασιά των λουλουδιών. Απλώνοντας το χέρι μου δεν φτάνει ως εκεί που ωραία λουλούδια τις μορφές σας λιτανεύει ο αέρας της αρετής.

Περισσότερα
Τέχνη και AI

Τέχνη και AI

Η συνένωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με τον κόσμο της τέχνης φέρνει πολλά πλεονεκτήματα και προκλήσεις. Η AI μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα χρήσιμο εργαλείο, προσθέτοντας και ενισχύοντας τη δημιουργικότητα του ανθρώπου, βοηθώντας στη δημιουργία ιδεών, εξοικονομώντας χρόνο σε διάφορες διαδικασίες, και καθιστώντας την τέχνη προσιτή σε ένα ευρύ κοινό. Αλλά, υπάρχει και η ανησυχία ότι η ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και περιεχομένου που δημιουργείται από την AI αλλάζει ραγδαία. Σήμερα, το περισσότερο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, από μουσική και άρθρα μέχρι βίντεο και φωτογραφίες, προέρχεται από ανθρώπινη δημιουργία. Αλλά αυτό αλλάζει, και σε λίγα χρόνια είναι πιθανό να υπερνικήσει την ανθρώπινη παραγωγή το περιεχόμενο που δημιουργεί η AI. Αυτή η αλλαγή προκαλεί ανησυχίες για την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα του περιεχομένου, πιθανότατα επηρεάζοντας όχι μόνο τον κόσμο της τέχνης, αλλά και τον ευρύτερο ψηφιακό χώρο. Καθώς προχωράμε, το να βρούμε μια αρμονική ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της τεχνολογικής υποστήριξης θα γίνει όλο και πιο κρίσιμο. Καθώς τα εργαλεία μας γίνονται όλο και πιο αυτοματοποιημένα, η φιλοσοφική κατανόηση της δημιουργικής διαδικασίας μπορεί να χάνεται. Πριν από μερικές δεκαετίες, με 36 λήψεις στο φιλμ, έκανες το κάθε κάδρο να μετράει. Σήμερα, με τις χιλιάδες λήψεις, μπορεί να χάσουμε το βαθύ δέσιμο με την τέχνη της φωτογραφίας, καθώς η τεχνολογία αφαιρεί την ανάγκη για σκέψη. Σύντομα, με την προοπτική της δημιουργίας τέχνης από την AI με ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση, η συμβιωτική σχέση με τις μηχανές μπορεί να μας οδηγήσει σε μια διανοητική ατροφία. Η εύρεση ισορροπίας μεταξύ των οφελών της αυτοματοποίησης και της διατήρησης της ανθρώπινης δημιουργικότητας θα αποτελεί μια πρόκληση στην εξελισσόμενη σχέση μεταξύ τέχνης και AI.

Περισσότερα