METAVASIS FESTIVAL | Ενάντια στο ρατσισμό

METAVASIS FESTIVAL | Ενάντια στο ρατσισμό

Το πρώτο METAVASIS FESTIVAL | Ενάντια στο ρατσισμό, την ομοφοβία & τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι πλέον γεγονός. Με κάποιους ανταμώσαμε ξανά, με κάποιους άλλους ανταμώσαμε για πρώτη φορά , όλοι μαζί όμως συντελέσαμε και πράξαμε με ανιδιοτέλεια για τη δημιουργία αυτής της ημέρας ελευθερίας, ενότητας και αλληλεγγύης. Είδαμε όμορφα εικαστικά έργα, ακούσαμε μαγευτικές ιστορίες, τραγούδια με στίχους που άλλοτε μας γλύκαιναν την καρδιά και άλλοτε μας προβλημάτιζαν, μοιράσαμε ρούχα και παπούτσια ανταλλάξαμε απόψεις και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη μας δράση.

Από τις βασικές ιδέες της συλλογικότητας μας είναι η δημιουργία ζωνών ελευθερίας μέσα στην κοινωνία μέσω των δράσεων μας , ζώνες ελεύθερης έκφρασης οι οποίες θα προετοιμάζουν το έδαφος και θα προσπαθούν για την μετάβαση σε μια μελλοντική ελεύθερη κοινωνία όπου το ‘’διαφορετικό’’ θα είναι και αυτό κανονικό. Διανύουμε μια περίοδο που μέρος του εκλογικού σώματος αποκτά συντηρητικά και φασιστικά χαρακτηριστικά, με το ποσοστό εκπροσώπησης τους στη νέα βουλή να αυξάνεται.

Οι γυναικοκτονίες , οι παιδοβιασμοί , οι τρανσφοβικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις βρίσκονται σε έξαρση βάζοντας σε κίνδυνο καθημερινά τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας. Ταυτόχρονα η αδιαφορία του κράτους για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και άτομα ψυχικά ασθενή δυστυχώς τους οδηγεί στην περιθωριοποίηση. Για όλους αυτούς τους λόγους επιλέγουμε να στεκόμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα ή και ατομικότητα που βάλλεται από αυτό το τόσο ρατσιστικό , ταξικό , ομοφοβικό , και εν γένη καταπιεστικό σύστημα. Θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε τις ιδέες μας και να δημιουργούμε καταστάσεις που θα προωθούν μια κοινωνία ελεύθερη , χωρίς εκμετάλλευση και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Angeliki Agalianou , Αντώνη Αγαλιανό, την Ελένη Γούναρη, τον Yannis Lagousis, την Ηλέκτρα Λυκούρεση , την Κων3να, τη Luisa Betini , τους μαθητές που συμμετείχαν στην αντιρατσιστική δράση της Φίλοι Ξενοπούλειου Βιβλιοθήκης, τον Dionysis Rapsomanikis , το Βασίλη Μαυρόγιαννο, τη Μίρα , τον Αη Τσαβουρα, τους Foralama ( Φόραλαμα), την Εθελοντική ομάδα Ζακύνθου , το Βιβλιοπωλείο Κλαυδιανός , το Ηχόχρωμα Ζάκυνθος , τον Κώστας Καποδίστριας και τον Θεοτόκη Φλεμοτόμο.

Σας ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε να ανταμώσουμε ξανά!

Ετικέτες :

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία

Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία

Η λέξη Ψωμί στο σύνθημα Ψωμί Παιδεία Ελευθερία των εξεγερμένων φοιτητών στο πολυτεχνείο ενάντια στη χούντα ,αντικατοπτρίζει την λαική απαίτηση για κάλυψη των διατροφικών αναγκών και για ευημερία. Είναι μια λέξη που συναντάτε ανά τα χρόνια σε διάφορα κινήματα σε όλο τον κόσμο από τη Γαλλική επανάσταση με το σύνθημα ‘’Ψωμί και ελευθερία ‘’ , τη λατινική Αμερική στη συνέχεια και στην Ελλάδα του μεσοπολέμου με το σύνθημα του ΚΚΕ «Ψωμί – δουλειά – λευτεριά» .

Περισσότερα
Τέχνη και AI

Τέχνη και AI

Η συνένωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με τον κόσμο της τέχνης φέρνει πολλά πλεονεκτήματα και προκλήσεις. Η AI μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα χρήσιμο εργαλείο, προσθέτοντας και ενισχύοντας τη δημιουργικότητα του ανθρώπου, βοηθώντας στη δημιουργία ιδεών, εξοικονομώντας χρόνο σε διάφορες διαδικασίες, και καθιστώντας την τέχνη προσιτή σε ένα ευρύ κοινό. Αλλά, υπάρχει και η ανησυχία ότι η ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και περιεχομένου που δημιουργείται από την AI αλλάζει ραγδαία. Σήμερα, το περισσότερο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, από μουσική και άρθρα μέχρι βίντεο και φωτογραφίες, προέρχεται από ανθρώπινη δημιουργία. Αλλά αυτό αλλάζει, και σε λίγα χρόνια είναι πιθανό να υπερνικήσει την ανθρώπινη παραγωγή το περιεχόμενο που δημιουργεί η AI. Αυτή η αλλαγή προκαλεί ανησυχίες για την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα του περιεχομένου, πιθανότατα επηρεάζοντας όχι μόνο τον κόσμο της τέχνης, αλλά και τον ευρύτερο ψηφιακό χώρο. Καθώς προχωράμε, το να βρούμε μια αρμονική ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της τεχνολογικής υποστήριξης θα γίνει όλο και πιο κρίσιμο. Καθώς τα εργαλεία μας γίνονται όλο και πιο αυτοματοποιημένα, η φιλοσοφική κατανόηση της δημιουργικής διαδικασίας μπορεί να χάνεται. Πριν από μερικές δεκαετίες, με 36 λήψεις στο φιλμ, έκανες το κάθε κάδρο να μετράει. Σήμερα, με τις χιλιάδες λήψεις, μπορεί να χάσουμε το βαθύ δέσιμο με την τέχνη της φωτογραφίας, καθώς η τεχνολογία αφαιρεί την ανάγκη για σκέψη. Σύντομα, με την προοπτική της δημιουργίας τέχνης από την AI με ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση, η συμβιωτική σχέση με τις μηχανές μπορεί να μας οδηγήσει σε μια διανοητική ατροφία. Η εύρεση ισορροπίας μεταξύ των οφελών της αυτοματοποίησης και της διατήρησης της ανθρώπινης δημιουργικότητας θα αποτελεί μια πρόκληση στην εξελισσόμενη σχέση μεταξύ τέχνης και AI.

Περισσότερα
Πόλεμος μετά από μια εκδήλωση για την ειρήνη

Πόλεμος μετά από μια εκδήλωση για την ειρήνη

Τις περασμένες μέρες και αφού έγινε η εκδήλωση για την Παλαιστίνη (Κυριακή 11 Φεβρουαρίου), γίναμε παρατηρητές διάφορων γεγονότων, άρθρων και κριτικών για την ημέρα εκείνη. Ειδικά ένα άρθρο που ήρθε ως απάντηση ενός άλλου, μας προβλημάτισε ιδιαίτερα με τις τόσο αντιφατικές ιδέες και προτάσεις, που δύσκολα θα μπορούσε να αποδεχτεί και ο πιο καλόπιστος αναγνώστης.

Περισσότερα