Madame Yevonde

Madame Yevonde

Η Yevonde Philone Middleton (5 Ιανουαρίου 1893 – 22 Δεκεμβρίου 1975) ήταν Αγγλίδα φωτογράφος, η οποία πρωτοστάτησε στη χρήση του χρώματος στις φωτογραφίες πορτρέτων.
Χρησιμοποίησε το επαγγελματικό όνομα Madame Yevonde σε μια καριέρα που διήρκεσε πάνω από 60 χρόνια.

Αρχικά εκπαιδεύτηκε από μια γκουβερνάντα και ένα τοπικό ημερήσιο σχολείο, στη συνέχεια στο φιλελεύθερο και προοδευτικό οικοτροφείο Lingholt στο Hindhead και στη συνέχεια στο Guilde Internationale στο Παρίσι, καθώς και σε οικοτροφεία στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Από μικρή ηλικία επέδειξε μια ανεξάρτητη στάση. Η ηρωίδα της ήταν η Mary Wollstonecraft και εντάχθηκε στο κίνημα των Suffragette το 1910, όπου και έκανε εκστρατεία για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Σε ηλικία 21 ετών, δημιούργησε το δικό της στούντιο και άρχισε να φτιάχνει όνομα προσκαλώντας γνωστές φιγούρες. Σε λίγο, οι φωτογραφίες της εμφανίζονταν σε περιοδικά της κοινωνίας όπως το Tatler και το The Sketch .

Το στυλ της γρήγορα απομακρύνθηκε από το άκαμπτο “pouter pigeon” look της Lallie Charles, προς ένα ακόμα επίσημο, αλλά πιο δημιουργικό, στυλ. Τα θέματά της συχνά απεικονίζονταν να κοιτούν μακριά από την κάμερα και άρχισε να χρησιμοποιεί στηρίγματα για δημιουργικό αποτέλεσμα. Το 1920 παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και δημοσιογράφο Edgar Middleton και μέχρι το 1921, η Madame Yevonde είχε γίνει μια πολύ γνωστή και σεβαστή φωτογράφος πορτρέτων και μετακόμισε σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Εδώ, άρχισε να παίρνει διαφημιστικές προμήθειες και φωτογράφισε επίσης πολλές από τις κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής.

Τη δεκαετία του 1930 τής είχαν ανατεθεί πολλές διαφημιστικές και εμπορικές παραγγελίες, τις οποίες εκτέλεσε με καινοτόμο τρόπο, ιδίως μέσω της χρήσης του χρώματος, που την έκανε διάσημη. Αυτή η εξαιρετικά δημιουργική περίοδος της καριέρας της, θα διαρκούσε μόνο λίγα χρόνια. Στα τέλη του 1939, η Color Photographs Ltd έκλεισε και η διαδικασία Vivex (πρώιμη διαδικασία έγχρωμης φωτογραφίας) δεν υπήρχε πια. Ήταν το δεύτερο σημαντικό πλήγμα για τη αυτην, καθώς εκείνη τη χρονιά ο σύζυγός της είχε πεθάνει τον Απρίλιο. Η Yevonde επέστρεψε στη δουλειά του ασπρόμαυρου και δημιούργησε πολλά αξιόλογα πορτρέτα.

Συνέχισε να εργάζεται μέχρι τον θάνατό της, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τα 83α γενέθλιά της.

Πηγές:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική εναλλακτική λύση στη χρήση ορυκτών καυσίμων, καθώς δεν εκπέμπουν τόσο πολλά αέρια του θερμοκηπίου και δεν εξαρτώνται από πεπερασμένους φυσικούς πόρους. Αυτής της μορφής η ενέργεια μπορεί να παράγεται από διάφορες πηγές.

Περισσότερα
Δημήτρης Λάγιος

Δημήτρης Λάγιος

🔸️«Αισθάνομαι δόκιμος άνθρωπος και δόκιμος μουσικός. Είναι εσωτερικές οι ανάγκες που με κάνουν να τραγουδώ, να γράφω στίχους και μουσική. Όσο και να διαβάζω, όσο και αν ψάχνομαι, δεν έχω βρει ακόμα το δρόμο μου, δεν έχω καλά καλά γνωρίσει τον εαυτό μου, δεν έχω μεγαλώσει μέσα μου. Με ενδιαφέρει το μονοπάτι κι ο δρόμος που θα βρω σαν δημιουργός, γι’ αυτό ψάχνομαι συνεχώς…».

Περισσότερα
Τέχνη και AI

Τέχνη και AI

Η συνένωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με τον κόσμο της τέχνης φέρνει πολλά πλεονεκτήματα και προκλήσεις. Η AI μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα χρήσιμο εργαλείο, προσθέτοντας και ενισχύοντας τη δημιουργικότητα του ανθρώπου, βοηθώντας στη δημιουργία ιδεών, εξοικονομώντας χρόνο σε διάφορες διαδικασίες, και καθιστώντας την τέχνη προσιτή σε ένα ευρύ κοινό. Αλλά, υπάρχει και η ανησυχία ότι η ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και περιεχομένου που δημιουργείται από την AI αλλάζει ραγδαία. Σήμερα, το περισσότερο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, από μουσική και άρθρα μέχρι βίντεο και φωτογραφίες, προέρχεται από ανθρώπινη δημιουργία. Αλλά αυτό αλλάζει, και σε λίγα χρόνια είναι πιθανό να υπερνικήσει την ανθρώπινη παραγωγή το περιεχόμενο που δημιουργεί η AI. Αυτή η αλλαγή προκαλεί ανησυχίες για την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα του περιεχομένου, πιθανότατα επηρεάζοντας όχι μόνο τον κόσμο της τέχνης, αλλά και τον ευρύτερο ψηφιακό χώρο. Καθώς προχωράμε, το να βρούμε μια αρμονική ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της τεχνολογικής υποστήριξης θα γίνει όλο και πιο κρίσιμο. Καθώς τα εργαλεία μας γίνονται όλο και πιο αυτοματοποιημένα, η φιλοσοφική κατανόηση της δημιουργικής διαδικασίας μπορεί να χάνεται. Πριν από μερικές δεκαετίες, με 36 λήψεις στο φιλμ, έκανες το κάθε κάδρο να μετράει. Σήμερα, με τις χιλιάδες λήψεις, μπορεί να χάσουμε το βαθύ δέσιμο με την τέχνη της φωτογραφίας, καθώς η τεχνολογία αφαιρεί την ανάγκη για σκέψη. Σύντομα, με την προοπτική της δημιουργίας τέχνης από την AI με ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση, η συμβιωτική σχέση με τις μηχανές μπορεί να μας οδηγήσει σε μια διανοητική ατροφία. Η εύρεση ισορροπίας μεταξύ των οφελών της αυτοματοποίησης και της διατήρησης της ανθρώπινης δημιουργικότητας θα αποτελεί μια πρόκληση στην εξελισσόμενη σχέση μεταξύ τέχνης και AI.

Περισσότερα