Αμμοθίνες –  Ακόμα ένα οικοσύστημα προς εξαφάνιση

Αμμοθίνες – Ακόμα ένα οικοσύστημα προς εξαφάνιση

🌾Οι αμμοθίνες ή θίνες, είναι μικροί λόφοι από άμμο που συνήθως βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές. Αποτελούν σημαντικό οικότοπο στη μεταβατική ζώνη θάλασσας και ξηράς και δημιουργήθηκαν από τις διεργασίες της διάβρωσης και της απόθεσης της άμμου στην παράκτια ζώνη. Έτσι, η άμμος της ακτής που παρασύρεται από τον άνεμο αντικαθίσταται φυσιολογικά από την άμμο που κύματα και ρεύματα φέρνουν στην παραλία. Η άμμος αυτή προέρχεται και μεταφέρεται από τη λεκάνη απορροής των ποταμών ή και από ιζήματα διαβρωμένων βράχων ή και υποθαλάσσιων συσσωρεύσεων άμμου.

Έως πριν λίγες δεκαετίες αμμοθίνες έβρισκε κανείς σε πάρα πολλές παραλίες στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα, όμως ο άνθρωπος αφαίρεσε την άμμο –ειδικά κοντά στα αστικά κέντρα– για να τη χρησιμοποιήσει στην οικοδομή. Αλλά και σε πιο απομακρυσμένα μέρη, όπου οι αμμοθίνες επιβίωσαν ως τις μέρες μας, αυτές υφίστανται συνεχώς πίεση από την τουριστική κυρίως δραστηριότητα.

🐢Στην Ζάκυνθο, οι αμμόλοφοι στον κόλπο του Λαγανά οι οποίοι αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας και σημείο ωοτοκίας της θαλασσιας χελώνας, καταστρέφονται σκόπιμα και ένας πολύτιμος φυσικός πόρος απειλείται, πλέον, με εξαφάνιση. Το κύριο πρόβλημα είναι οι άνθρωποι που κατεδαφίζουν τους αμμόλοφους με μπουλντόζες και χτίζουν πάνω τους. Άλλοι συλλέγουν άμμο και πέτρες από τους αμμόλοφους και τις παραλίες για χρήση στην κατασκευή ή τη διακόσμηση σπιτιών και επιχειρήσεων τους.

Σε ένα πρόσφατο περιστατικό, για τις ανάγκες εκδήλωσης, μια εταιρεία κέτερινγκ έστρωσε χαλίκι πάνω στις αμμοθίνες , καταγγέλει η Greenagenda. gr. Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς από που και αν πήρε άδεια η συγκεκριμένη εταιρία για να προχωρήσει στην παραπάνω ενέργεια. Χρέος όλων μας είναι να σεβόμαστε και να προστατεύουμε το φυσικό μας περιβάλλον και να κατανοούμε τη χρησιμότητα αυτού και να μην το εκμετελλευόμαστε με σκοπό το κέρδος.

Πηγές:

Ετικέτες :

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία

Ψωμί – Παιδεία - Ελευθερία

Η λέξη Ψωμί στο σύνθημα Ψωμί Παιδεία Ελευθερία των εξεγερμένων φοιτητών στο πολυτεχνείο ενάντια στη χούντα ,αντικατοπτρίζει την λαική απαίτηση για κάλυψη των διατροφικών αναγκών και για ευημερία. Είναι μια λέξη που συναντάτε ανά τα χρόνια σε διάφορα κινήματα σε όλο τον κόσμο από τη Γαλλική επανάσταση με το σύνθημα ‘’Ψωμί και ελευθερία ‘’ , τη λατινική Αμερική στη συνέχεια και στην Ελλάδα του μεσοπολέμου με το σύνθημα του ΚΚΕ «Ψωμί – δουλειά – λευτεριά» .

Περισσότερα
Περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές

Περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές

Η ταυτότητα της περιοχής

Τρεις δασικοί οικότοποι, αρχέγονα δάση με αιωνόβιες οξιές και δρυς (σπάνια σε όλη την Ελλάδα) αλλά και φιλύρες, καστανιές, οστρύες, δάφνες, αριές, πουρνάρια μέχρι λεύκες και πλατάνια (στο σημείο που τα πλούσια δάση καταλήγουν στη θάλασσα). Ένα από αυτά τα δάση θεωρείται από τα πιο όμορφα πλατύφυλλα στην Ελλάδα. Το «χρυσό» τοπίο περιλαμβάνει ακόμα ποτάμια, χαράδρες και βάθρες. Στην ευρύτερη περιοχή ευδοκιμούν 33 σημαντικά φυτά, όπως το εκουιζέτο το οποίο έχει επιβιώσει από τους προϊστορικούς χρόνους. Από αυτή τη μοναδική δασική έκταση, λοιπόν, έχουν ήδη καταστραφεί 450 στρέμματα για τη δημιουργία των υποστηρικτών δομών που είχε ανάγκη η περιοχή, όπως ο δρόμος που συνδέει σήμερα τις Σκουριές με το χωριό Μεγάλη Παναγιά, έναν από τους καλύτερα κατασκευασμένους περιφερειακούς δρόμους στην Ελλάδα. Αν το έργο της Eldorado Gold προχωρήσει τελικά, η απώλεια δασικής έκτασης θα είναι δραματική, μιας και θα απαιτηθούν άλλα 391 στρέμματα μέχρι την ολοκλήρωση του open pit (ανοιχτής εξόρυξης) στις Σκουριές, 1269 στρέμματα για τον χώρο απόθεσης των αποβλήτων στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο, 126 στρέμματα για επιφανειακές εγκαταστάσεις και 430 στρέμματα για κατασκευή νέων δρόμων.

Περισσότερα
Η Μεσόγειος Μεταμορφώνεται

Η Μεσόγειος Μεταμορφώνεται

Στο μάτι του κυκλώνα της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται η Μεσόγειος η οποία έχει χτυπηθεί όσο λίγα μέρη του πλανήτη μας. Η μέση θερμοκρασία έχει ήδη ανεβεί κατά 1.5ºC , αυτή η αύξηση κινείται 20% γρηγορότερα από την μέση αύξηση θερμοκρασίας του υπόλοιπου πλανήτη. Εάν δεν ληφθούν άμεσα τα καταλληλά μέτρα η μέση θερμοκρασία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2.2 ºC μέχρι το 2040.

Περισσότερα