Περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές

Περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές

Η ταυτότητα της περιοχής

Τρεις δασικοί οικότοποι, αρχέγονα δάση με αιωνόβιες οξιές και δρυς (σπάνια σε όλη την Ελλάδα) αλλά και φιλύρες, καστανιές, οστρύες, δάφνες, αριές, πουρνάρια μέχρι λεύκες και πλατάνια (στο σημείο που τα πλούσια δάση καταλήγουν στη θάλασσα). Ένα από αυτά τα δάση θεωρείται από τα πιο όμορφα πλατύφυλλα στην Ελλάδα. Το «χρυσό» τοπίο περιλαμβάνει ακόμα ποτάμια, χαράδρες και βάθρες. Στην ευρύτερη περιοχή ευδοκιμούν 33 σημαντικά φυτά, όπως το εκουιζέτο το οποίο έχει επιβιώσει από τους προϊστορικούς χρόνους. Από αυτή τη μοναδική δασική έκταση, λοιπόν, έχουν ήδη καταστραφεί 450 στρέμματα για τη δημιουργία των υποστηρικτών δομών που είχε ανάγκη η περιοχή, όπως ο δρόμος που συνδέει σήμερα τις Σκουριές με το χωριό Μεγάλη Παναγιά, έναν από τους καλύτερα κατασκευασμένους περιφερειακούς δρόμους στην Ελλάδα. Αν το έργο της Eldorado Gold προχωρήσει τελικά, η απώλεια δασικής έκτασης θα είναι δραματική, μιας και θα απαιτηθούν άλλα 391 στρέμματα μέχρι την ολοκλήρωση του open pit (ανοιχτής εξόρυξης) στις Σκουριές, 1269 στρέμματα για τον χώρο απόθεσης των αποβλήτων στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο, 126 στρέμματα για επιφανειακές εγκαταστάσεις και 430 στρέμματα για κατασκευή νέων δρόμων.

Η αμφιλεγόμενη διαδικασία εξόρυξης

Πρόκειται για τη διαδικασία της ακαριαίας τήξης (flash smelting) η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον από μεταλλεία σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η μέθοδος εξόρυξης θεωρείται ασφαλής, μόνο αν το μείγμα εδάφους προς επεξεργασία δεν ξεπερνά σε περιεκτικότητα το 0,2% σε αρσενικό. Είναι απίστευτο λοιπόν το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε –βάση μια εντελώς πρόχειρης περιβαλλοντικής μελέτης- την απόφαση για αυτή την επεξεργασία, ενώ τα επίπεδα αρσενικού στο έδαφος της περιοχής φτάνουν το 11%. Παγκοσμίως δεν υπάρχει ούτε ένα μεταλλείο που να επεξεργάζεται τα συμπυκνώματα αυτά με την τόσο μεγάλη περιεκτικότητα, γιατί η επικινδυνότητα σε ένα δεύτερο στάδιο επεξεργασίας και απόθεσης των εξαιρετικά τοξικών λυμάτων είναι πολύ αυξημένη. Επίσης να σημειωθεί πως η παραπάνω ανοιχτή εξόρυξη θα πρέπει να συνοδεύεται από χρήση εκρηκτικών τέτοιας ποσότητας που σε 11 χρόνια θα μιλάμε για 16.878 τόνους. Οι εκπομπές μικροσωματιδίων από τη σκόνη που θα δημιουργούν τα εκρηκτικά θα είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ο αγώνας των κατοίκων

Τέσσερα χρόνια τώρα ακούμε πάρα πολλά για τις Σκουριές και τα μεταλλεία της που θέλει να εκμεταλλευτεί με νέους όρους η εταιρεία Eldorado Gold (η οποία απέκτησε μέσα σε μια νύχτα στις αρχές του 2012 με την έγκριση του τέως υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου τα δικαιώματα διαχείρισης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»). Aκούμε για τον σθεναρό αγώνα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων ενάντια σε αυτό το φαραωνικών διαστάσεων έργο και για τις διαμαρτυρίες των λιγότερων εκείνων που είναι υπέρ του έργου, αλλά δεν ακούγονται και τόσα πολλά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια σε κάθε “Eldorado Gold” και στην περιβαλλοντική καταστροφή που θέλει να προκαλέσει στο βωμό του κέρδους. Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki https://www.naturanrg.gr/periballontiko-egklhma-stis.../ https://www.efsyn.gr/.../211917_skoyries-halkidikis-i

Ετικέτες :

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο περιβαλλοντικός όλεθρος από την αποξήρανση της λίμνης Κάρλα

Ο περιβαλλοντικός όλεθρος από την αποξήρανση της λίμνης Κάρλα

Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες από το φαινόμενο Daniel στη Θεσσαλία θα θέλαμε να θυμίσουμε την αποστράγγιση της λίμνης Κάρλα, έκτασης 196 χιλιάδων στρεμμάτων όπου χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Η Κάρλα δεχόταν επί χιλιετίες το σύνολο των κατακρημνισμάτων της περιοχής, των νερών του Ολύμπου και της ροής του Πηνειού και κάθε μικρού και μεγάλου παραπόταμου. Παραλίμνια χωριά και οικισμοί που ζούσαν από τη λίμνη και τον πλούτο της, άλλαξαν αναγκαστικά τρόπο ζωής και τα εκατομμύρια ψάρια βρώμισαν και θάφτηκαν.

Περισσότερα
Στη Ζάκυνθο της τουριστικής ‘ανάπτυξης’

Στη Ζάκυνθο της τουριστικής ‘ανάπτυξης’

Το καλοκαίρι πλησιάζει και στο νησί μας έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη νέα τουριστική περίοδο , νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και βίλες βρίσκονται υπό ανέγερση με τα συνεργεία να δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς καθημερινά, ακόμα και τις Κυριακές καταπατώντας την εργατική νομοθεσία. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2023 εκδόθηκαν στην Ζάκυνθο 253 οικοδομικές άδειες (86.344τ.μ ) 80% παραπάνω από το 2022.Οι προβλέψεις για τη νέα χρόνια δείχνουν ότι η ζήτηση είναι αυξημένη και οι αφίξεις τουριστών στο νησί θα είναι περισσότερες από πέρυσι όπως και τα κέρδη , ένας πραγματικός χορός εκατομμυρίων, αλλά για ποιούς ;

Περισσότερα
Για να μην κάνουμε την εργασιακή αβεβαιότητα κανόνα ζωής

Για να μην κάνουμε την εργασιακή αβεβαιότητα κανόνα ζωής

Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα των εργατών στις 20 Ιουλίου 1889 στο Παρίσι κατά της διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς. Όλα ξεκίνησαν στο Σικάγο, όταν τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ, ωθούμενα από τις πετυχημένες διεκδικήσεις των Καναδών συντρόφων τους, αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886. Βασικό τους αίτημα αποτελούσε το οκτάωρο αφού την περίοδο εκείνη δεν υφίστατο στις ΗΠΑ κανονιστικό εργασιακό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να εργάζονται αμέτρητες ώρες, ακόμα και τις Κυριακές.

Περισσότερα