Το μεταναστευτικό ταξίδι της πεταλούδας

Το μεταναστευτικό ταξίδι της πεταλούδας

Πολλά είδη ζωντανών οργανισμών μεταναστεύουν κάθε χρόνο, κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, για να ανταπεξέλθουν τις κλιματικές συνθήκες.

Ένα από αυτά είναι και οι πεταλούδες, έντομα της τάξης των Λεπιδόπτερων που ανήκουν στο φύλλο των αρθρόποδων, και ο πληθυσμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των 100.000 σε όλο τον κόσμο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μεταξύ των ειδών η πεταλούδα Danaus Plexippus η οποία ανήκει στην οικογένεια των Νυμφαλίδων. Ταξιδεύει πολλά χιλιόμετρα κάθε χρόνο και χαρακτηρίζεται από πορτοκαλί και μαύρο χρώμα στα φτερά της. Το 2020 το συγκεκριμένο είδος σημείωσε πληθυσμό μικρότερο των 2.000 ατόμων, το μικρότερο νούμερο που έχει σημειωθεί ποτέ σε αυτό. Μεταξύ των αιτιών αυτού του αποτελέσματος είναι και η κλιματική αλλαγή. Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το μεταναστευτικό τους ταξίδι και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει. Σύμφωνα με το cnn.gr:

“[…] Οι πεταλούδες Danaus Plexippus μεταναστεύουν κάθε χρόνο: Το ταξίδι ξεκινά στις αρχές του φθινοπώρου, από τα δάση του Καναδά και των Βόρειων Η.Π.Α. για να καταλήξουν στο Μεξικό, την Καλιφόρνια και την Φλόριντα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους διανύουν περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα και αλλάζουν τέσσερις γενιές, καθώς κάθε πεταλούδα ζυγίζει περίπου μόλις ένα γραμμάριο και μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και 80 χιλιόμετρα τη μέρα! Κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι, έλκονται από τα δέντρα που χρησιμοποίησαν την περασμένη χρονιά οι πρόγονοί τους και κάθονται όλες μαζί στον ίδιο κορμό για να ζεσταθούν. Οι θηλυκές πεταλούδες γεννούν αυγά και πεθαίνουν, ενώ μόνο η τέταρτη γενιά είναι αυτή που θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό. Εν τούτοις, οι πεταλούδες πραγματοποιούν αυτό το ταξίδι κάθε χρόνο, προκειμένου να φτάσουν στα ίδια μέρη διαχείμασης.”

Περισσότερα για τις πεταλούδες:

Φωτογραφία: Eleanor Lutz

Ετικέτες :

Σχετικές δημοσιεύσεις

2ο Δημοτικό Ζακύνθου

2ο Δημοτικό Ζακύνθου

Ως πολίτες αυτής της χώρας γνωρίζουμε καλά και βιώνουμε καθημερινά την κακή ποιότητα των δημοσίων κτιρίων της χώρας μας με κύριες αναφορές στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Τόσο η κακή ποιότητα κατασκευής όσο και η ελλιπής συντήρηση έχουν οδηγήσει κάποια από αυτά, να θεωρούνται σήμερα ακατάλληλα προς χρήση και μη ασφαλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κτίρια που κατασκευάστηκαν εντός του διαστήματος της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), παρουσιάζουν προβλήματα λόγω της κακής ποιότητας των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, καταρρίπτοντας το μύθο περί “αξιόλογων δημοσίων έργων από τη χούντα”.

Περισσότερα
Στο ίδιο έργο θεατές

Στο ίδιο έργο θεατές

Η Μάνδρα, το Λαγονήσι, το Λουτράκι, η Κάρυστος, η Ρόδος και η Κέρκυρα είναι κάποιες από τις περιοχές που φέτος δυστυχώς αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο καταστροφικές φωτιές. Φωτιές που άσχετα με το ποιος και γιατί τις προκάλεσε, αν και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι φυτρώνουν ανεμογεννήτριες και ξενοδοχειακές μονάδες στις πληγείσες περιοχές, το αποτύπωμα τους είναι καταστροφικό για το φυσικό περιβάλλον αλλά και για εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες κατοίκους που είδαν τις ιδιοκτησίες τους να καταστρέφονται. Κόποι μιας ζωής έγιναν στάχτη μαζί τους η χλωρίδα και η πανίδα των περιοχών αυτών.

Περισσότερα
Ομοφοβία Τέλος Τελεία και Παύλα.-

Ομοφοβία Τέλος Τελεία και Παύλα.-

17 Μαϊου και επίσημα θεωρείται διεθνής ημέρα κατά της Ομοφοβίας. Στο Βέλγιο ο πρωθυπουργός υψώνει σημαία της ΛΟΑΤΚΙ με αφορμή την ημέρα αυτή, τονίζοντας πως ο έρωτας είναι έρωτας!! Η αγάπη οφείλει να έχει συνώνυμο της την αποδοχή και την κατανόηση. Η αποδοχή είναι το κλειδί από μόνη της και χωρίς αυτήν η αγάπη δεν υφίσταται. Σε αγαπώ αλλά… Σε συμπαθώ αλλά… Καλό παιδί αλλά…. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Επιθέσεις δυστυχώς πραγματοποιούνται καθημερινά σε άτομα ΛΟΑΤΚΙ καθώς σε όποιον τολμά να είναι διαφορετικός και λίγο παραπάνω ο εαυτός του.

Περισσότερα