Το μεταναστευτικό ταξίδι της πεταλούδας

Το μεταναστευτικό ταξίδι της πεταλούδας

Πολλά είδη ζωντανών οργανισμών μεταναστεύουν κάθε χρόνο, κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, για να ανταπεξέλθουν τις κλιματικές συνθήκες.

Ένα από αυτά είναι και οι πεταλούδες, έντομα της τάξης των Λεπιδόπτερων που ανήκουν στο φύλλο των αρθρόποδων, και ο πληθυσμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των 100.000 σε όλο τον κόσμο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μεταξύ των ειδών η πεταλούδα Danaus Plexippus η οποία ανήκει στην οικογένεια των Νυμφαλίδων. Ταξιδεύει πολλά χιλιόμετρα κάθε χρόνο και χαρακτηρίζεται από πορτοκαλί και μαύρο χρώμα στα φτερά της. Το 2020 το συγκεκριμένο είδος σημείωσε πληθυσμό μικρότερο των 2.000 ατόμων, το μικρότερο νούμερο που έχει σημειωθεί ποτέ σε αυτό. Μεταξύ των αιτιών αυτού του αποτελέσματος είναι και η κλιματική αλλαγή. Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το μεταναστευτικό τους ταξίδι και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει. Σύμφωνα με το cnn.gr:

“[…] Οι πεταλούδες Danaus Plexippus μεταναστεύουν κάθε χρόνο: Το ταξίδι ξεκινά στις αρχές του φθινοπώρου, από τα δάση του Καναδά και των Βόρειων Η.Π.Α. για να καταλήξουν στο Μεξικό, την Καλιφόρνια και την Φλόριντα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους διανύουν περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα και αλλάζουν τέσσερις γενιές, καθώς κάθε πεταλούδα ζυγίζει περίπου μόλις ένα γραμμάριο και μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και 80 χιλιόμετρα τη μέρα! Κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι, έλκονται από τα δέντρα που χρησιμοποίησαν την περασμένη χρονιά οι πρόγονοί τους και κάθονται όλες μαζί στον ίδιο κορμό για να ζεσταθούν. Οι θηλυκές πεταλούδες γεννούν αυγά και πεθαίνουν, ενώ μόνο η τέταρτη γενιά είναι αυτή που θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό. Εν τούτοις, οι πεταλούδες πραγματοποιούν αυτό το ταξίδι κάθε χρόνο, προκειμένου να φτάσουν στα ίδια μέρη διαχείμασης.”

Περισσότερα για τις πεταλούδες:

Φωτογραφία: Eleanor Lutz

Ετικέτες :

Σχετικές δημοσιεύσεις

1.1.2024 : Αντί για καλή χρονιά, μετράμε μία ακόμα γυναικοκτονία.

1.1.2024 : Αντί για καλή χρονιά, μετράμε μία ακόμα γυναικοκτονία.

Και ενώ καυχιόμαστε για τις σύγχρονες και εξελιγμένες εποχές, μία ακόμα γυναικοκτονία αλλά και μια απόπειρα ήρθαν για να μας υπενθυμίσουν ότι η βία κατά των γυναικών καλά κρατεί. Ο γυναικοκτόνος στη Θεσσαλονίκη με ιστορικό κακοποιήσεων κυκλοφορούσε ελεύθερος. Γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, άλλες που ζουν στη σκιά του φόβου και μια κοινωνία που είναι καθαρά ανδροκεντρική σχεδόν σε όλα. Εκφράσεις του τύπου « ο σωστός ο άνδρας δεν επιτρέπει να…» ή « να φέρεστε σαν άνδρες» υποδηλώνουν πόσο βαθιά ριζωμένη στη είναι η αντίληψη της υπεροχής του άντρα. Οι άνθρωποι που είναι βίαιοι έχουν γαλουχηθεί με αυτόν τον τρόπο και διαιωνίζουν τέτοιες αντιλήψεις. Το ζήτημα αυτό σαφέστατα είναι τόσο κοινωνικό όσο και πολιτικό. Οι ρόλοι και οι υποχρεώσεις των φύλων στην οικογένεια ακόμα και τώρα διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από τα στερεότυπα, πράγμα το οποίο πρέπει να αλλάξει τώρα. Δεν θα πρέπει να μας ορίζουν τα στερεότυπα αλλά θα πρέπει να διαμορφώσουμε κοινωνίες ουσιαστικά ισότιμες και δίκαιες. Το θέμα δεν είναι μόνο να διαμορφωθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός προστασίας των θυμάτων της έμφυλης βίας αλλά και να δούμε τη ρίζα του προβλήματος. Αυτή η άγια ελληνική οικογένεια που μάλλον δεν είναι και τόσο άγια οφείλει να αναθεωρήσει τις αξίες της και να αφήσει πίσω τα βαρίδια του συντηρητισμού.

Περισσότερα
Στο πλάι όσων αγωνίζονται για τη Ζωή, το Ψωμί και την Ελευθερία τους.

Στο πλάι όσων αγωνίζονται για τη Ζωή, το Ψωμί και την Ελευθερία τους.

Την περασμένη Παρασκευή επισκέφθηκε το νησί μας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και σε δηλώσεις του από κοινού με τον βουλευτή Ζακύνθου, ανακοίνωσαν ότι θα ‘’εφαρμόσουν πολιτική’’ που θα στηρίξει τους αγρότες , άλλωστε αυτό συνηθίζουν να κάνουν οι υπουργοί στις επισκέψεις τους. Αυτή τη φορά όμως η ανταπόκριση του κράτους ήταν αστραπιαία. Δεν περίμεναν να περάσει ούτε το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε από την επίσκεψη του υφυπουργού στη Ζάκυνθο και κατευθείαν η ‘’βοήθεια ‘’ προς τους αγρότες ξεκίνησε.

Περισσότερα
Αναγέννηση κοραλλιογενών υφάλων

Αναγέννηση κοραλλιογενών υφάλων

Τα πιο θαυμαστά και μοναδικά θαλάσσια οικοσυστήματα είναι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι. Η ποικιλία των μορφών ζωής που φιλοξενούν καθώς και οι τεράστιες κατασκευές που δημιουργούν, τα καθιστούν τόσο ξεχωριστά.

Περισσότερα