Κονστρουκτιβισμός: Η τέχνη στη ζωή

Κονστρουκτιβισμός: Η τέχνη στη ζωή

«Σήμερα ανακηρύσσουμε καλλιτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες, μουσικούς, ηθοποιούς, ποιητές τον λόγο και τη δράση μας… σε εσάς τους ανθρώπους για τους οποίους η Τέχνη δεν είναι απλό πεδίο συζήτησης, αλλά αντιθέτως πηγή πραγματικής ανάτασης. Βιώνουμε την άνθηση ενός νέου πολιτισμού και ενός νέου πολιτισμού […] που ενώνει τους λαούς σε μια ενιαία ένωση. Ο πόλεμος και η επανάσταση μας έφεραν αντιμέτωπους με νέες μορφές ζωής, ήδη γεννημένες και ενεργές». Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το μανιφέστο των κονστρουκτιβιστών το 1920. Ο ρωσικός κονστρουκτιβισμός είναι ένα κίνημα που έφερε επανάσταση στην τέχνη.

Δίνει έμφαση στις απλές φόρμες και επεκτείνεται σε πολλούς καλλιτεχνικούς τομείς( γλυπτική, ζωγραφική, αρχιτεκτονική). Εμφανιζόμενος ταυτόχρονα με την επανάσταση των Μπολσεβίκων, έγινε το συνώνυμο ενός νέου κόσμου. «Θάνατος στην αστική τέχνη! Ζήτω η επαναστατική τέχνη!». Με αυτούς τους όρους παρακίνησαν τους Ρώσους καλλιτέχνες που ίδρυσαν τον Κονστρουκτιβισμό γύρω στο 1915. Σκοπός του καλλιτεχνικού αυτού ρεύματος ήταν η επαφή του λαού με την τέχνη καθώς μέχρι τότε αυτό αποτελούσε προνόμιο μόνο της αστικής τάξης.

Επίσης προσπαθούσαν να βάλουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της τέχνης δημιουργώντας έργα χρήσιμα και κατανοητά προς αυτόν. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μεταγενέστερα καλλιτεχνικά κινήματα όπως το Bauhaus. Βασικοί εκπρόσωποι του κινήματος ήταν οι: Vladimir Tatlin, Kasimir Malevich, Alexandra Exter, Robert Adams, Gustav Klutsis, El Lissitzky, Vadim Meller, Alexander Rodchenko, Liubov Popova, Olga Rozanova, Naum Gabo, Varvara Stepanova, Alexander Vesnin.

Πηγές:

Ετικέτες :

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αντάμωση με τις Μελισσιώτισες

Αντάμωση με τις Μελισσιώτισες

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη η συλλογικότητα αντάμα πραγματοποιήσαμε μια εκδήλωση από κοινού με τις Μελισσιώτισες σε μια πρώτη προσέγγιση και γνωριμία με τα χωριά της Ζακύνθου και τους ανθρώπους του.

Περισσότερα
Κυκλική οικονομία

Κυκλική οικονομία

Είναι γεγονός ότι η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από έννοιες όπως η περιβαλλοντική κρίση και η ανάγκη διαχείρισης της.

Περισσότερα
1.1.2024 : Αντί για καλή χρονιά, μετράμε μία ακόμα γυναικοκτονία.

1.1.2024 : Αντί για καλή χρονιά, μετράμε μία ακόμα γυναικοκτονία.

Και ενώ καυχιόμαστε για τις σύγχρονες και εξελιγμένες εποχές, μία ακόμα γυναικοκτονία αλλά και μια απόπειρα ήρθαν για να μας υπενθυμίσουν ότι η βία κατά των γυναικών καλά κρατεί. Ο γυναικοκτόνος στη Θεσσαλονίκη με ιστορικό κακοποιήσεων κυκλοφορούσε ελεύθερος. Γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, άλλες που ζουν στη σκιά του φόβου και μια κοινωνία που είναι καθαρά ανδροκεντρική σχεδόν σε όλα. Εκφράσεις του τύπου « ο σωστός ο άνδρας δεν επιτρέπει να…» ή « να φέρεστε σαν άνδρες» υποδηλώνουν πόσο βαθιά ριζωμένη στη είναι η αντίληψη της υπεροχής του άντρα. Οι άνθρωποι που είναι βίαιοι έχουν γαλουχηθεί με αυτόν τον τρόπο και διαιωνίζουν τέτοιες αντιλήψεις. Το ζήτημα αυτό σαφέστατα είναι τόσο κοινωνικό όσο και πολιτικό. Οι ρόλοι και οι υποχρεώσεις των φύλων στην οικογένεια ακόμα και τώρα διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από τα στερεότυπα, πράγμα το οποίο πρέπει να αλλάξει τώρα. Δεν θα πρέπει να μας ορίζουν τα στερεότυπα αλλά θα πρέπει να διαμορφώσουμε κοινωνίες ουσιαστικά ισότιμες και δίκαιες. Το θέμα δεν είναι μόνο να διαμορφωθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός προστασίας των θυμάτων της έμφυλης βίας αλλά και να δούμε τη ρίζα του προβλήματος. Αυτή η άγια ελληνική οικογένεια που μάλλον δεν είναι και τόσο άγια οφείλει να αναθεωρήσει τις αξίες της και να αφήσει πίσω τα βαρίδια του συντηρητισμού.

Περισσότερα