
Κονστρουκτιβισμός: Η τέχνη στη ζωή
- Τέχνη
- 5 Μαΐου 2023
«Σήμερα ανακηρύσσουμε καλλιτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες, μουσικούς, ηθοποιούς, ποιητές τον λόγο και τη δράση μας… σε εσάς τους ανθρώπους για τους οποίους η Τέχνη δεν είναι απλό πεδίο συζήτησης, αλλά αντιθέτως πηγή πραγματικής ανάτασης. Βιώνουμε την άνθηση ενός νέου πολιτισμού και ενός νέου πολιτισμού […] που ενώνει τους λαούς σε μια ενιαία ένωση. Ο πόλεμος και η επανάσταση μας έφεραν αντιμέτωπους με νέες μορφές ζωής, ήδη γεννημένες και ενεργές». Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το μανιφέστο των κονστρουκτιβιστών το 1920. Ο ρωσικός κονστρουκτιβισμός είναι ένα κίνημα που έφερε επανάσταση στην τέχνη.


Δίνει έμφαση στις απλές φόρμες και επεκτείνεται σε πολλούς καλλιτεχνικούς τομείς( γλυπτική, ζωγραφική, αρχιτεκτονική). Εμφανιζόμενος ταυτόχρονα με την επανάσταση των Μπολσεβίκων, έγινε το συνώνυμο ενός νέου κόσμου. «Θάνατος στην αστική τέχνη! Ζήτω η επαναστατική τέχνη!». Με αυτούς τους όρους παρακίνησαν τους Ρώσους καλλιτέχνες που ίδρυσαν τον Κονστρουκτιβισμό γύρω στο 1915. Σκοπός του καλλιτεχνικού αυτού ρεύματος ήταν η επαφή του λαού με την τέχνη καθώς μέχρι τότε αυτό αποτελούσε προνόμιο μόνο της αστικής τάξης.

Επίσης προσπαθούσαν να βάλουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της τέχνης δημιουργώντας έργα χρήσιμα και κατανοητά προς αυτόν. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μεταγενέστερα καλλιτεχνικά κινήματα όπως το Bauhaus. Βασικοί εκπρόσωποι του κινήματος ήταν οι: Vladimir Tatlin, Kasimir Malevich, Alexandra Exter, Robert Adams, Gustav Klutsis, El Lissitzky, Vadim Meller, Alexander Rodchenko, Liubov Popova, Olga Rozanova, Naum Gabo, Varvara Stepanova, Alexander Vesnin.

Πηγές: