Κυκλική οικονομία

Κυκλική οικονομία

Είναι γεγονός ότι η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από έννοιες όπως η περιβαλλοντική κρίση και η ανάγκη διαχείρισης της.

Παρά το ότι η τεχνολογία εξελίσσεται, κάποια από τα περιβαλλοντικά προβλήματα παραμένουν άλυτα, όπως αυτό
της διαχείρισης των στερεών -κυρίως- αποβλήτων. Το μέγεθος του προβλήματος απεικονίζεται στην ταινία του Αντώνη Κιτσίκη “Harevest in New Life” θίγοντας το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας και ειδικότερα στην πρωτεύουσα, με τις πολλές από τις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αφού και σε τοπικό επίπεδο γνωρίζουμε πως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή.

Έτσι, τίθεται το ερώτημα: τι μπορούμε να κάνουμε και τι πρέπει να απαιτήσουμε ως πολίτες για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των απορριμμάτων που καταλήγουν στον οικιακό κάδο. Το ζήτημα των απαιτήσεων αφορά την πρόσβαση που υπάρχει σε ανακυκλώσιμα, επαναχρησιμοποιούμενα ή βιοδιασπώμενα υλικά και πώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικούς διαχωρισμούς ταξικού χαρακτήρα. Η προσωπική δράση και η κοινωνική ευθύνη τέμνονται εφόσον η πρόσβαση σε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά είναι ισότιμη για όλους.

Φαίνεται πως η πιο βιώσιμη και αποτελεσματική λύση είναι η ο δρόμος προς την κυκλική οικονομία , η οποία στοχεύει στην εκ νέου χρήση των υλικών που έχουν ήδη παραχθεί. Η αρχή γίνεται υιοθετώντας τη λογική των 5R, δηλαδή:

  • Refuse = αρνούμαι να αγοράσω κάτι που γνωρίζω ότι είναι επιβλαβές
  • Reduce= περιορίζω τη χρήση υλικών εφόσον μπορώ
  • Reuse = επαναχρησιμοποιώ όσα περισσότερα και όσο περισσότερο μπορώ
  • Recycle= ανακυκλώνω σωστά τα ανακυκλώσιμα υλικά
  • Rot= κομποστοποιώ ή διαθέτω τα βιολογικά υλικά σε κτηνοτροφικά ζώα

Έτσι, εφόσον ο οικιακός κάδος γεμίσει με όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια, η ευθύνη της διαχείρισης τους περνάει στην πολιτεία. Συχνό είναι το φαινόμενο της απόρριψης ανακυκλώσιμων υλικών σε κάδους ή απορριμματοφόρα συμβατικών απορριμμάτων, στο νησί, που δεν μπορούν να επεξεργαστούν περεταίρω.

Έτσι η προσπάθεια όσων επιλέγουν την ανακύκλωση δεν έχει αποτέλεσμα. Η κυκλική οικονομία στοχεύει στην παράλληλη δράση της κοινωνίας με την οικονομία και το περιβάλλον. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργούν και οι 3 αυτοί τομείς ομαλά, σε συνέχεια της έννοιας της αειφορίας [ αεί + -φορία (< φέρω), έχω για πάντα)].

Για να γίνει η αρχή προς επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει η πολιτεία να δώσει κίνητρα και να επενδύσει σε υποδομές ώστε να προωθήσει το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ περιβάλλοντος-κοινωνίας- οικονομίας. Περισσότερα για την κυκλική οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη στους παρακάτω συνδέσμους:

Ετικέτες :

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τέχνη και AI

Τέχνη και AI

Η συνένωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με τον κόσμο της τέχνης φέρνει πολλά πλεονεκτήματα και προκλήσεις. Η AI μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα χρήσιμο εργαλείο, προσθέτοντας και ενισχύοντας τη δημιουργικότητα του ανθρώπου, βοηθώντας στη δημιουργία ιδεών, εξοικονομώντας χρόνο σε διάφορες διαδικασίες, και καθιστώντας την τέχνη προσιτή σε ένα ευρύ κοινό. Αλλά, υπάρχει και η ανησυχία ότι η ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και περιεχομένου που δημιουργείται από την AI αλλάζει ραγδαία. Σήμερα, το περισσότερο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, από μουσική και άρθρα μέχρι βίντεο και φωτογραφίες, προέρχεται από ανθρώπινη δημιουργία. Αλλά αυτό αλλάζει, και σε λίγα χρόνια είναι πιθανό να υπερνικήσει την ανθρώπινη παραγωγή το περιεχόμενο που δημιουργεί η AI. Αυτή η αλλαγή προκαλεί ανησυχίες για την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα του περιεχομένου, πιθανότατα επηρεάζοντας όχι μόνο τον κόσμο της τέχνης, αλλά και τον ευρύτερο ψηφιακό χώρο. Καθώς προχωράμε, το να βρούμε μια αρμονική ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της τεχνολογικής υποστήριξης θα γίνει όλο και πιο κρίσιμο. Καθώς τα εργαλεία μας γίνονται όλο και πιο αυτοματοποιημένα, η φιλοσοφική κατανόηση της δημιουργικής διαδικασίας μπορεί να χάνεται. Πριν από μερικές δεκαετίες, με 36 λήψεις στο φιλμ, έκανες το κάθε κάδρο να μετράει. Σήμερα, με τις χιλιάδες λήψεις, μπορεί να χάσουμε το βαθύ δέσιμο με την τέχνη της φωτογραφίας, καθώς η τεχνολογία αφαιρεί την ανάγκη για σκέψη. Σύντομα, με την προοπτική της δημιουργίας τέχνης από την AI με ελάχιστη ανθρώπινη επέμβαση, η συμβιωτική σχέση με τις μηχανές μπορεί να μας οδηγήσει σε μια διανοητική ατροφία. Η εύρεση ισορροπίας μεταξύ των οφελών της αυτοματοποίησης και της διατήρησης της ανθρώπινης δημιουργικότητας θα αποτελεί μια πρόκληση στην εξελισσόμενη σχέση μεταξύ τέχνης και AI.

Περισσότερα
Χατζηκυριάκος-Γκίκας Νίκος

Χατζηκυριάκος-Γκίκας Νίκος

Ζωγράφος με ποικίλα πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, ασχολήθηκε ακόμη με τη χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, τη γλυπτική -αναδρομική έκθεση του γλυπτικού του έργου πραγματοποιήθηκε το 1984 στην αίθουσα “Το Τρίτο Μάτι” στην Αθήνα-, ενώ έδωσε επίσης πολλές διαλέξεις και δημοσίευσε μελέτες και άρθρα για θέματα τέχνης και αισθητικής. Ο Γκίκας αξιοποίησε στη ζωγραφική του κυβιστικές και κονστρουκτιβιστικές διατυπώσεις σε συνδυασμό με τύπους της ελληνικής τέχνης, επιτυγχάνοντας μια καθαρά προσωπική σύνθεση ευρωπαϊκών πρωτοποριακών και εγχώριων παραδοσιακών στοιχείων.

Περισσότερα
ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος, μοναδικός φορέας που δύναται να παρέχει τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι το δημόσιο και μόνο αυτό. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ότι η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες· η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα όπως επίσης και ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά άπό αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει. Τα δε ιδρύματα, αποτελούν ελεύθερους χώρους έκφρασης, αλλά και μάθησης για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν οποιοδήποτε πανεπιστημιακό μάθημα.

Περισσότερα