Μια φορά και έναν καιρό , ήταν το θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου

Μια φορά και έναν καιρό , ήταν το θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.) ιδρύθηκε το 1999 με σκοπό την προστασία και διατήρηση των σπάνιων ζώων και φυτών που ζουν στα όρια του και αποτελούν σημαντικότατη φυσική κληρονομιά τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο περιλαμβάνει την θαλάσσια έκταση, τις νησίδες του Κόλπου του Λαγανά , τις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και μία ζώνη γης, που περιβάλει αυτές, τον υγρότοπο της Λίμνης Κεριού και τις Νήσους Στροφάδες, οι οποίες βρίσκονται 40 περίπου μίλια νότια της Ζακύνθου. Όλη η προστατευόμενη ζώνη παρουσιάζει βασικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος της Μεσογείου, με αμμουδιές, βράχια που ξεπηδούν από αμμόλοφους, ενώ στις κοντινές στεριές υπάρχουν πυκνά πευκοδάση, εύφορες αγροτικές περιοχές και εκτάσεις καλυμμένες από αυτοφυή Μεσογειακή βλάστηση.

Ο σκοπός της ίδρυσης του (Ε.Θ.Π.Ζ.) εκτός από την προστασία και τη διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας εντός των ορίων του και την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών για τα προστατευόμενα είδη ήταν και η ανάπτυξη του τουρισμού σύμφωνα με τις αρχές τις βιώσιμης ανάπτυξης και η διατήρηση των παραδοσιακών χρήσεων εντός του πάρκου όπως η αλιεία, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Όλο αυτό αποτελούσε ένα ελπιδοφόρο αντιπαράδειγμα απέναντι στην ‘’πάμε και όπου βγει’’ ανάπτυξη που επικρατεί ακόμα και σήμερα στη Ζάκυνθο.

Η υποχρηματοδότηση και η εγκατάλειψη από το κράτος , η εναλλαγή στους υπεύθυνους του πάρκου ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση και η αδιαφορία τους για τη λειτουργία και το έργο του θαλάσσιου πάρκου το απαξίωσαν και το αποδυνάμωσαν. Χαρακτηριστικό της παρακμής του είναι ότι τα τελευταία χρόνια η φύλαξη του πάρκου στο μεγαλύτερο ποσοστό γινόταν από εθελοντές και ελάχιστους εργαζόμενους . Στις 23.02.2022 καταργείται ο ιστορικός Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου σύμφωνα με το ΦΕΚ 800/Β/23.02.2022 . Όλες του οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Ακούγοντας το κάποιος θα σκεφτεί ότι δεν είναι και τόσο τραγικό. Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει πως με την κατάργηση του (Ε.Θ.Π.Ζ.) σταμάτησε να υπάρχει εντελώς φύλαξη από το κράτος καθώς και οποιαδήποτε ενημέρωση του κόσμου για το πάρκο. Μόνοι οι εθελοντές προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν.

Η νέα τουριστική σεζόν ξεκινά με πολλές υποσχέσεις και αισιοδοξία από τους επαγγελματίες του τουρισμού για αυξημένα κέρδη. Τον πλούτο όμως που δεν φέρνει η TUI με τα αεροπλάνα της, τον φυσικό μας πλούτο, πότε θα τον αναγνωρίσουμε, θα τον σεβαστούμε και θα τον διατηρήσουμε; Μπορεί να θέλουν να καταργήσουν κάθε λογική βιωσιμότητας και αειφορίας και να επιβάλουν μια κοντόφθαλμη ανάπτυξη , εμείς όμως πρέπει να σταθούμε αντάμα και να βάλουμε τις ανάγκες του τόπου μας πάνω από τα κέρδη των λίγων.

Πηγες:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οίνος και Τέχνη

Οίνος και Τέχνη

Το κρασί είναι τέχνη.Τροφή και καλλιτεχνική έμπνευση. Το κρασί πάντα βρισκόταν πίσω απο δημιουργήματα γνωστών και αγνώστων καλλιτεχνών, είναι προιόν πολιτισμού όπως και η τέχνη.Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το κρασί ανεβάζει τον άνθρωπο πιο πάνω από την υλική του υπόσταση, δημιουργώντας απίθανες ψυχικές καταστάσεις. Λυρικοί ποιητές εμπνέονταν συχνά από το κρασί, γιατί πίστευαν ότι ήταν πιστός σύντροφος και συμπαραστάτης στον αγώνα για την κατάχτηση της αληθινής ευτυχίας. Ένας πολύτιμος φίλος που δυνάμωνε και πλούτιζε το ταλέντο τους και την έφεση τους για λυρικές δημιουργίες.

Περισσότερα
Ειρήνη στην περιοχή της Παλαιστίνης  εδώ και τώρα.

Ειρήνη στην περιοχή της Παλαιστίνης εδώ και τώρα.

Όλοι όσοι είδαμε τις εικόνες από τις αιματηρές επιθέσεις στο Ισραήλ από την παλαιστινιακή Χαμάς, καθώς και τα αντίποινα των Ισραηλινών στη συνέχεια, πραγματικά συγκλονιστήκαμε από τον αποτρόπαιο θάνατο και βασανισμό των ανθρώπων αυτών. Επειδή όμως είμαστε άνθρωποι και όχι χρυσόψαρα και επειδή η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή δυστυχώς δεν είναι η πρώτη, αν και ελπίζουμε να είναι η τελευταία, θα θέλαμε να εστιάσουμε στον πρώτο και κύριο λόγο που γεννάει αυτό τον πόλεμο και αυτός είναι η εισβολή και η κατοχή από τους Ισραηλινούς, του παλαιστινιακού εδάφους, καθώς και η μη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από χώρες δυτικής επιρροής.

Περισσότερα
Καρίμ Ασίρ: Ο Αφγανός Τσάρλι Τσάπλιν

Καρίμ Ασίρ: Ο Αφγανός Τσάρλι Τσάπλιν

Βλέπει το φως στο 1994 στο Ιράν. Γνωστός ως ο Αφγανός Τσάρλι Τσάπλιν δίνει συνεντεύξεις στο BBC World, στο πρακτορείο REUTERS, και ακριβώς επειδή μιλάει σε δυτικά κανάλια και υποδύεται δυτικό χαρακτήρα θέλουν να τον σκοτώσουν. Δίνει λοιπόν παραστάσεις στην Καμπούλ χρησιμοποιώντας την περσόνα του Τ. Τσάπλιν δίνοντας στοιχεία για την κατάσταση και τις συνθήκες στη χώρα του. Όμως στις 15 Αυγούστου του 2021 με την εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ στέλνεται μια επιστολή θανάτου σε αυτόν και την οικογένειά του. « Ορκιζόμαστε στο θεό, αν εμφανιστείτε ξανά στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως άπιστος και Τσάρλι Τσάπλιν οι Μουτζαχεντίν του Ισλαμικού Εμιράτου θα σκοτώσουν εσάς και την οικογένεια σας.» Και εδώ προφανώς τίθεται το θέμα της επικινδυνότητας του γέλιου, εκεί που η θρησκεία και η απολυταρχική εξουσία έχουν το μόνο λόγο.

Περισσότερα