Επιστήμη - Γυναίκα : 1 - 0

Επιστήμη - Γυναίκα : 1 - 0

📍 Για μεγάλο μέρος του περασμένου αιώνα, οι γυναίκες, αλλά και τα θηλυκά ζώα, αποκλείονταν από την έρευνα νέων φαρμάκων στη δυτική ιατρική λόγω της πολυπλοκότητας που δημιουργούσαν οι διακυμάνσεις των ορμονών και η εγκυμοσύνη.

➖ Το σκεπτικό των ερευνητών, ήταν πως οι γυναίκες και οι ορμόνες τους, θα έκαναν πιο δαπανηρή την έρευνα. Παράλληλα, υποστήριζαν ότι θα προέκυπταν «θολά αποτελέσματα».

➖ Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το 2013 παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά γυναικών που είχαν καταναλώσει συγκεκριμένα υπνωτικά χάπια να είναι υπαίτιες για μια σειρά τροχαίων ατυχημάτων. Αργότερα αποκαλύφθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Ελεγχου Φαρμάκων ότι η χορήγησή τους, ήταν κατάλληλη αποκλειστικά για τους άνδρες κι επικίνδυνη για τις γυναίκες.

➖ Πρόσφατα, διαπιστώθηκε πώς οι γυναικείοι οργανισμοί δεν ληφθήκαν υπόψη ούτε στις έρευνες για διαγνωστικά πρωτόκολλα. π.χ. σχετικά με τον καρκίνο. Γι’ αυτό, διαγιγνώσκονται κατά μέσο όρο 4 χρόνια αργότερα από τους άνδρες για περισσότερες από 700 ασθένειες και 2,5 χρόνια αργότερα στην περίπτωση του καρκίνου. Η διάκριση των φύλων γίνεται επικίνδυνη ακόμη και στις καθημερινές μετακινήσεις καθώς,πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες έχουν 73% πιθανότητες να τραυματιστούν σε ένα τροχαίο, ακριβώς επειδή τα τεστ ασφάλειας, έχουν γίνει με πρότυπο το αντρικό σώμα.

➖ Αυτό συμβαίνει γιατί ο γυναικείος πληθυσμός θεωρείται κατώτερος ακόμα και στην επιστημονική κοινότητα, καθώς ακόμα κ εκεί υπάρχει η έμφυλη διάκριση. Όπως προκύπτει, οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες ήταν ανδροκεντρικές και δεν έλαβαν υπόψη τα γυναικεία σώματα, τα συμπτώματα και τις ασθένειες του μισού παγκόσμιου πληθυσμού και θεωρήθηκαν αξιόπιστες, βασίστηκε πάνω τους η σύγχρονη επιστήμη και τα φάρμακα που καταναλώνουμε μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τα τελευταία 10 χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε στη συμπερίληψη του γυναικείου σώματος με σκοπό την έγκριση και ασφαλή διακίνηση φαρμάκων.

Πηγή:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Χατζηκυριάκος-Γκίκας Νίκος

Χατζηκυριάκος-Γκίκας Νίκος

Ζωγράφος με ποικίλα πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, ασχολήθηκε ακόμη με τη χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, τη γλυπτική -αναδρομική έκθεση του γλυπτικού του έργου πραγματοποιήθηκε το 1984 στην αίθουσα “Το Τρίτο Μάτι” στην Αθήνα-, ενώ έδωσε επίσης πολλές διαλέξεις και δημοσίευσε μελέτες και άρθρα για θέματα τέχνης και αισθητικής. Ο Γκίκας αξιοποίησε στη ζωγραφική του κυβιστικές και κονστρουκτιβιστικές διατυπώσεις σε συνδυασμό με τύπους της ελληνικής τέχνης, επιτυγχάνοντας μια καθαρά προσωπική σύνθεση ευρωπαϊκών πρωτοποριακών και εγχώριων παραδοσιακών στοιχείων.

Περισσότερα
Μεταφορικό Ισοδύναμο (;)

Μεταφορικό Ισοδύναμο (;)

Η ταυτότητα της περιοχής

Τρεις δασικοί οικότοποι, αρχέγονα δάση με αιωνόβιες οξιές και δρυς (σπάνια σε όλη την Ελλάδα) αλλά και φιλύρες, καστανιές, οστρύες, δάφνες, αριές, πουρνάρια μέχρι λεύκες και πλατάνια (στο σημείο που τα πλούσια δάση καταλήγουν στη θάλασσα). Ένα από αυτά τα δάση θεωρείται από τα πιο όμορφα πλατύφυλλα στην Ελλάδα. Το «χρυσό» τοπίο περιλαμβάνει ακόμα ποτάμια, χαράδρες και βάθρες. Στην ευρύτερη περιοχή ευδοκιμούν 33 σημαντικά φυτά, όπως το εκουιζέτο το οποίο έχει επιβιώσει από τους προϊστορικούς χρόνους. Από αυτή τη μοναδική δασική έκταση, λοιπόν, έχουν ήδη καταστραφεί 450 στρέμματα για τη δημιουργία των υποστηρικτών δομών που είχε ανάγκη η περιοχή, όπως ο δρόμος που συνδέει σήμερα τις Σκουριές με το χωριό Μεγάλη Παναγιά, έναν από τους καλύτερα κατασκευασμένους περιφερειακούς δρόμους στην Ελλάδα. Αν το έργο της Eldorado Gold προχωρήσει τελικά, η απώλεια δασικής έκτασης θα είναι δραματική, μιας και θα απαιτηθούν άλλα 391 στρέμματα μέχρι την ολοκλήρωση του open pit (ανοιχτής εξόρυξης) στις Σκουριές, 1269 στρέμματα για τον χώρο απόθεσης των αποβλήτων στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο, 126 στρέμματα για επιφανειακές εγκαταστάσεις και 430 στρέμματα για κατασκευή νέων δρόμων.

Περισσότερα
Μέδουσες του Αρκτικού Ωκεανού

Μέδουσες του Αρκτικού Ωκεανού

Οι μέδουσες είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (κνιδόζωα) της τάξης σκυφόζωα. Πρόκειται για πλαγκτονικούς οργανισμούς, οι οποίοι απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Αντιπροσωπεύουν το κυρίαρχο στάδιο του βιολογικού κύκλου των κοιλεντερωτών, υδρόζωων (υδρομέδουσες, που έχουν ένα κράσπεδο το οποίο περιβάλλει την κοιλότητα που σχηματίζεται κάτω από την ομπρέλα τους) και σκυφόζωων (που δεν έχουν κράσπεδο, σκυφομέδουσες). Ζουν σε ομάδες και το τσίμπημα τους προκαλεί κνησμό και παράλυση της λείας τους. Τρέφονται με μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους.

Περισσότερα